In de winter is stil op het Domijn, maar daar brengt de filmacademie straks verandering in.
In de winter is stil op het Domijn, maar daar brengt de filmacademie straks verandering in. Foto: Marieke van Veen

Met bedrijven als de Parade is het Domijn een schatkist

WEESP - Eind deze maand strijkt een grote groep studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten neer op het Domijn in Weesp. Zij doorbreken hiermee de stilte die in de winter heerst op het culturele bedrijventerrein. Met de film 'Zalig zijn de onwetenden' die de studenten hier op gaan nemen, studeren ze dit jaar af.

door Marieke van Veen

Jasper Boon is een van de drie producenten. Hij vertelde vorige week op Radio Weesp over zijn afstudeerproject.

"Er werken heel veel mensen mee aan deze film, maar voor zo'n vijftien studenten uit deze groep is deze film extra belangrijk. Wij studeren af met dit project en deze film wordt ons visitekaartje in de zoektocht naar een baan in de filmwereld."

Schatkist aan decorstukken
De film genaamd 'Zalig zijn de onwetenden' gaat over de angst van Lola voor de buitenwereld en speelt zich af op een sfeervol festivalterrein dat speciaal voor de film opgebouwd wordt. Het Domijn is ook de opslaglocatie van de Parade en betekent voor de filmstudenten dus een schatkist aan decorstukken. Boon: "Onze regisseuse kent Terts Brinkhoff van de Parade goed. En hij heeft ons weer in contact gebracht met de andere bedrijven op het Domijn. Van iedereen mogen we wel iets lenen. Ook super dat we het terrein twee weken lang mogen gebruiken voor het opbouwen en de opnames, dat is toch niet niks."

Figuranten m/v
Het opbouwen gebeurt deze week en dat wordt nog een hele klus. Het moet een festivalterrein worden met alles erop en eraan, inclusief tenten en podia. Ook het backstageterrein moet gereed zijn als zaterdag 4 februari de opnames starten. De studenten liggen met de voorbereidingen goed op schema, het enige waar nog een beetje gebrek aan is zijn enthousiaste figuranten. "Wat is een festival zonder publiek? We zoeken dus eigenlijk bezoekers die de acts en de optredens komen bijwonen en hiermee meteen figureren als publiek. We kunnen geen vergoeding geven, maar voor eten en drinken wordt wel gezorgd. En je hebt gegarandeerd een leuke dag." Boon zoekt mensen van alle leeftijden die tussen 4 en 12 februari een dag - of nog beter: meerdere dagen - beschikbaar zijn. Belangstellenden kunnen hun gegevens, beschikbare data en liefst ook een recente foto mailen naar filmfiguratieweesp@gmail.com.

De film gaat in juni in Eye in Amsterdam in première en wordt in september door BNN/VARA op televisie uitgezonden.

Gezocht: Weespers die willen figureren als festivalpubliek