Daan van Stee (midden) tussen de andere finalisten
Daan van Stee (midden) tussen de andere finalisten Foto: Ellen Linthorst

'Woooh, dat wordt een keyboard!'

WEESP - Yes! Dat ging er door Daan van Stee (13) heen toen hij zijn naam hoorde noemen als winnaar van de eerste wisseltrofee van de Jubal Muziekprijs Jan van Damme. De spannende finale van dit muziekconcours vond zaterdagavond plaats in een uitverkocht Theaterpand.

door Ruth van Kessel

Een rode loper, chique kleding, een zaal vol publiek én een mooie piano stonden Daan van Stee te wachten toen hij zaterdag als een van de vijf finalisten voor de Jubal Muziekprijs Jan van Damme het kleine theater binnenkwam. Wow, was zijn reactie. Dit is toch wel heel speciaal. De twee muziekstukken die hij mocht spelen - een van Enoudi en een van Haydn - gingen lekker, maar de andere finalisten waren ook erg goed. Dus toen hij uiteindelijk de beste bleek, maakte hij van binnen een rondedansje. Woooh, dit is echt leuk!

Voorafgaand aan de finale hadden de jonge musici allemaal een filmpje ingestuurd waarop ze lieten horen wat ze kunnen. Daar werd door de jury de vijf finalisten uit geselecteerd. Sjoerd Huissingh van de Stichting Jubal die de nalatenschap van de voormalige Weesper fanfare beheert, benadrukt het doel van deze nieuwe muziekprijs: "Bij de Jan van Damme Muziekprijs gaat het vooral om de passie en het enthousiasme van de jongere voor de muziek die hij maakt. Dus niet per se de beste, maar wel degene die het meest het gevoel kan overbrengen. De jury heeft hier naar gekeken en de finalisten geselecteerd. Bij het kiezen van Daan als winnaar waren ze unaniem: ze waren onder de indruk van zijn pianospel, maar ook geraakt door de bijzondere manier waarop hij zijn gevoel over de muziek tot uiting bracht. Een terechte winnaar."

De andere finanalisten mochten er ook zijn: Semina Kidane - zang, Wina Galesloot - dwarsfluit, Thomas Warnars - trompet en Wieb Attema - saxofoon. "Een schitterende avond", zo blikt Huissingh terug.

"We hebben deze prijs dit jaar voor het eerst in het leven geroepen met het doel om jongeren te stimuleren om ook in deze tijd waar veel andere zaken hun aandacht trekken, denk aan school, sport, vrienden en vriendinnen, muziek een plekje in hun leven te geven en door te gaan waarmee ze in hun jonge jeugd zijn begonnen. We hopen dat deze prijs - een wisseltrofee voor de winnaar en voor alle finalisten een oorkonde en een geldprijs - hiertoe bijdraagt. Dan is onze missie geslaagd. Bovendien krijgen alle kandidaten ook nog een workshop 'Performance' aangeboden door het Theaterpand. Dat is toch ook heel mooi."

Keyboard
Daan weet wel wat hij met de geldprijs gaat doen: een keyboard voor op zijn kamer. "Beneden staat de piano, maar als ik boven op mijn kamer aan het leren ben vind ik het ook fijn als ik tussendoor even muziek kan maken." Daan heeft een druk leven: dagelijks op de fiets naar het Goois Lyceum in Bussum waar hij in de tweede klas van het gymnasium zit, dan de pianoles bij Henk Koomans, de docent die toch het liefst heeft dat hij dagelijks oefent en de wekelijkse karateles. Daan vindt het allemaal prima: "Ik hou heel erg van pianospelen. Ik hou van zielige rustige stukken waar ik mijn emotie in kwijt kan, maar blije stukken vind ik ook leuk. Ik speel al vanaf mijn achtste en zou de piano voor geen goud willen missen."

'Met deze prijs willen we jongeren stimuleren door te gaan met muziek'

Jan van Damme
De jury bestond uit organiste Christine Kamp, Marco de Jong van de Gooische Muziekschool en Daniëlle Meyer van Zone 1380 en Theaterpand Weesp. De prijs is vernoemd naar Jan van Damme. Hij was veertig jaar lid van Jubal en heeft jarenlang jongeren begeleid in hun muzikale ontwikkeling. Door ziekte heeft hij zijn werk voor Jubal moeten staken. Muziekvereniging Jubal beheert de nalatenschap van de fanfare, die zichzelf in 2009 ophief. De stichting stelt zich ten doel muziek in Weesp te stimuleren door initiatieven als deze prijs en het Fantastisch Muziekproject van waaruit het Weesper Leerorkest is voortgekomen.