Femke van den Bos en Anja Bekema presenteren hun bevindingen aan burgemeester Van Bochove.
Femke van den Bos en Anja Bekema presenteren hun bevindingen aan burgemeester Van Bochove.

Leerlingen onderzoeken huisvesting van nieuwkomers

WEESP - Betrokken partijen bij het huisvesten van nieuwe statushouders in Weesp zouden hun samenwerking beter op elkaar moeten afstemmen en betrek bij de integratie van nieuwkomers ook Weespers en statushouders die al langer in Weesp wonen. Dat zijn de twee belangrijkste adviezen van Vechtstedeleerlingen Anja Bekema en Femke van den Bos aan de gemeente.

door Ruth van Kessel

Getriggerd door de vluchtelingenstroom en de berichtgeving in het WeesperNieuws dat Weesp er niet in zou slagen het door de overheid opgelegde aantal statushouders te huisvesten, besloten tvwo-leerlingen Anja Bekema en Femke van den Bos hier hun voor school verplichte profielwerkstuk (pws) over te maken. Klopt het dat Weesp haar taakstelling niet haalt? En hoe welkom zijn nieuwkomers in Weesp en voldoet de begeleiding in Weesp bij de integratie van vluchtelingen? Dat waren de hoofdvragen die de twee tvwo-leerlingen zich stelden. Afgelopen maandag presenteerden ze hun bevindingen aan burgemeester Van Bochove. Hij was zeer onder de indruk van het onderzoek van de tieners. Wel constateerde hij tevreden dat na een moeizame start in de eerste helft van 2016 Weesp haar taakstelling voor het hele jaar zo goed als helemaal heeft gehaald: 46 statushouders hebben inmiddels in Weesp een plek gevonden. De taakstelling was 55 voor 2016.

Dikke tien
Anja en Femke doken voor hun pws in het hele proces wat een vluchteling moet doorlopen alvorens hij mogelijk door het COA Weesp als nieuwe huisvestingsplaats krijgt toebedeeld. Gedetailleerd beschrijven ze dat - in het Engels - in een document van 66 pagina's met een lange lijst aan bronvermelding. Om zich een goed beeld te kunnen vormen hoe de praktijk in Weesp eruitziet spraken ze met de partijen die bij de huisvesting betrokken zijn. Ymere, die moet zorgen voor beschikbare woningen, Vluchtelingenwerk die een statushouder helpt bij de inrichting van hun huis en de integratie in hun nieuwe woonomgeving en de gemeente, die de komst van de statushouder faciliteert. Voorafgaand aan het onderzoek hadden ze een oriƫnterend gesprek met de burgemeester. Femke: "Ik denk dat de start met de burgemeester de deuren wel heeft geopend, iedereen die we spraken was heel open. De goede wil is er, maar er wordt te veel langs elkaar heen gewerkt." Nu het onderzoek is afgerond, belooft de burgemeester de aanbevelingen zeker ter harte te nemen. "Deze meiden hebben enorm veel en goed werk verzet. Hier kunnen we zeker wat mee. Wat mij betreft hebben ze een dikke tien!", aldus burgemeester Van Bochove.