Onder meer drempels en slingers dwingen het verkeer op de N236 langzamer te rijden. Er zijn dan volgens de provincie in Driemond geen stoplichten meer nodig.
Onder meer drempels en slingers dwingen het verkeer op de N236 langzamer te rijden. Er zijn dan volgens de provincie in Driemond geen stoplichten meer nodig.

Vrees voor ongelukken als stoplichten verdwijnen

DRIEMOND - Als die stoplichten bij Driemond eens zouden kunnen verdwijnen. Menig Weesper verzucht dat achter het stuur tijdens alweer een lange opstopping op de N236. De provincie is van plan de kruising bij Driemond om te bouwen tot een langzaamverkeerplein zónder stoplichten. De bewoners van Driemond keerden zich maandagavond tijdens een informatieavond in het dorp massaal tegen het weghalen van de stoplichten. "Dit is een experiment met mensenlevens."

De huidige situatie is zo dat het complete doorgaande verkeer tot stilstand moet komen als er een automobilist of fietser het dorp wil uitrijden: de stoplichten op de N236 springen dan in alle richtingen op rood. Op drukke momenten leidt dat tot opstoppingen en soms lange files. Maar zonder hulp van stoplichten komt geen automobilist of fietser veilig de drukke en onoverzichtelijke kruising over.
Toch kan het zonder stoplichten, stelt de provincie. Voorwaarde is dat je de kruising rigoureus aanpast. Omdat het voor een rotonde te klein is, werd na uitvoerig overleg de voorkeur voor een 'Langzaam-rijden-ontwerp' uitgesproken. "Dat ontwerp dwingt door de inrichting van de weg het doorgaand verkeer langzamer te rijden. Automobilisten zijn hierdoor alerter op fietsers en voetgangers, wat de veiligheid bevordert. Ook zal er hoffelijk voorrangsgedrag ontstaan, waardoor verkeer vanuit het Zandpad en Gein-Noord en Gein-Zuid gemakkelijker kan instromen. Dit bevordert de doorstroming", zo meldt de provincie.
Maar Driemond gelooft niet in die hoffelijkheid. "Dit bezorgt me kippenvel", zegt Simon Smit die zijn hele leven lang al in het dorp woont. "Ik heb het meegemaakt zónder stoplichten en mét stoplichten en ik heb in de oude situaties heel wat mensen van de weg afgeraapt. Ik heb zelf ook een ongeluk gehad. Het is ingrijpend." Arie Wit woont naast de weg en is er ook niet gerust op. "Dit is een experiment van de provincie met mensenlevens." Het verzet in het dorp is groot. Uit de eerste uitslagen van een enquête blijkt dat een ruime meerderheid van de Driemonders voor behoud van de stoplichten is.

De provincie houdt voet bij stuk. Het weghalen van de stoplichten voor automobilisten moet volgens Noord-Holland niet alleen voor minder files zorgen, maar zorgt ook voor verbetering van de veiligheid. Het dorp is betrokken bij het overleg en er is rekening gehouden met de wensen, zo zegt de provincie. "In dit ontwerp wordt de snelheid van het doorgaande verkeer afgeremd (door gecombineerde maatregelen op en langs de weg, zoals drempels en een slinger in de weg) en kunnen de fietsers veilig oversteken met verkeerslichten." Dat er alleen stoplichten komen voor fietsers en voetgangers vinden de actievoerders onvoldoende. Smit: "Dat je doorstroming wil is logisch, maar niet in ruil voor de veiligheid van 2000 inwoners. Iedereen die vóór deze kruising is zonder stoplichten heeft de eerste dode op zijn geweten."

Veel Driemonders maken zich zorgen over de nieuwe kruising.