Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

Trumpmop

Jan: "Wist je dat Trump ooit bijna in Weesp is geweest?"
Stefan: "Wordt dit een mop? Want ik hou eigenlijk niet meer van Trumpmoppen of van Wildersgrappen. Ik kan die mensen niet meer weglachen die alles kapot maken wat ik mooi vind. 'Eigen volk eerst', 'als je het niet ziet zitten, flikker je maar op'. Lijkt wel wij-tegen-de-rest of de-rest-tegen-ons. Als zelfs de paus het verontrustend vindt, dan valt er toch niks meer te lachen? Maar Trump ging ooit naar Weesp, maar hij ging niet. Was dat de grap?"
Jan: "Nou ja, hij vond het te ver van Schiphol liggen om 18 miljoen op te halen."
Stefan: "Dat is dan wel weer lachen. Een aantal jaren geleden, las ik in onze krant, was de familie Trump bezig met Weesper investeringsmaatschappij Global State. Die zouden dat geld gaan stoppen in een van die megalomane Trump Tower-projecten. En dat geld zouden ze uiteraard dubbel en dwars terugverdienen. Trump zelf kwam niet, maar zijn bloedeigen kindjes wel. Die kwamen uiteindelijk ook niet verder dan de coffeeshop in Amsterdam. Lang verhaal kort..."
Jan: "Lang verhaal kort: Weesper bedrijf heeft wel overgemaakt, maar toren is er nooit gekomen want de miljardair had last van de crisis. Weg American dream. Ik heb het bedrijf nog even gebeld en ze wisten waarom ik belde, maar ze wilden niet meer ingaan op deze zwarte bladzijde. Maar er ligt dus een connectie met de president en Weesp."
Jan: "Dat zou hoopvol kunnen zijn. Maar ook juist niet, want als je in zijn god gelooft, zijn we United Nations en anders ff normaal doen of opdonderen. Premier Rutte hoorde ik in die geest het ook al heel liberaal verwoorden. Maar waar moet je dan heen? Ik kan wel vluchten naar een gebied waar het stervenskoud is en mijn kinderen hier achterlaten, maar wie wordt daar dan uiteindelijk beter van?"
Stefan (geruststellend): "Maar Jan, Trump heeft dan een connectie met Weesp, maar Weesp niet met hem. Wij blijven toch altijd dat Gallische stadje? Wij hebben toch de toverdrank Anker, wij hebben toeters met bellen. Wij zijn toch die natte krant, die heksenketel, dat gladde aaltje, dat helletje, dat wapen van Weesp waar je altijd bijna thuis bent. Wij zijn toch in al onze verscheidenheid één volk. Hier in deze onneembare veste is iedereen in principe veilig! 'Don't fuck with Weesp', zou oud-minister van Defensie Frank de Grave hebben gezegd. We lachen erom met het volume van wijlen Adèle Bloemendaal! Ajetoo en hou vol!"
Jan: "Hou vol!"