Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Schilderij van de graaf Van Gronsveld

Hij is een van de mannen die Weesp wereldberoemd zou maken: Bertram Philip Sigismund Albrecht graaf van Gronsveld-Diepenbroick-Impel, heer van Wijngaarden en Ruigbroek (1715 -1772). Zijn schilderij van G.J.J. de Spinny in 1759 is daarmee een topstuk.

In 1757 stichten Amsterdamse kooplieden een fabriek om porselein te maken in Weesp in een oude jeneverstokerij aan de Kromme Elleboogsteeg. In 1759 neemt de graaf van Gronsveld de boel over en begint daar de eerste porseleinfabriek in Holland. In 1769 gaat het steeds slechter met de fabriek en een jaar later gaat van Gronsveld failliet. In 1772 overlijdt de graaf in zijn Amsterdamse woning aan het Prinsenhof. Zijn echtgenote blijft berooid achter.
Conservator Lisette Zijp: "Op dit schilderij staat de persoon afgebeeld die het allereerste Hollands porselein heeft gemaakt. Een echt mens! Je kunt hem in de ogen kijken. Het lijkt alsof hij even opkijkt van het stuk papier in zijn handen en ons iets wil vertellen. Ook de kleding die hij droeg: overdaad, past volledig bij het tijdsbeeld. Door zo'n schilderij wordt de geschiedenis menselijker. Het brengt de bezoeker dichter bij de collectie. Vooral deze combinatie maakt dit werk tot een topstuk. Helemaal fantastisch had het natuurlijk geweest als er een kopje Weesper porselein op het tafeltje had gestaan!"

Elke maand bespreken we in het WeesperNieuws een topstuk uit de collectie van Museum Weesp. Zelf het schilderij bewonderen? Museum Weesp is open van woensdag t/m zondag tussen 13.30 en 17.00 uur.