Zet wat bloembolletjes in mooie kopjes en bekers, daar fleurt de boel van op.
Zet wat bloembolletjes in mooie kopjes en bekers, daar fleurt de boel van op.

Lentekriebels? Haal het voorjaar alvast in huis!

Het is aan alles te merken: het voorjaar komt eraan. Maar wacht nog maar even met het kopen van nieuwe tuinplanten, want maart kan een grillige maand zijn. Geen zin om te wachten? Maak het dan gewoon lente in je woonkamer. Daarvan kun je ook genieten terwijl je met een warm dekentje op de bank ligt.

Bloemetjes
Een snelle manier om het voorjaar in huis te halen, is met narcissen, hyacinten en violen. Veel bloemenwinkels en supermarkten verkopen compleet opgemaakte voorjaarsbakken. Maar je kunt ook zelf creatief zijn. Plant een viooltje in een mooie kop en schotel en zet je creatie op een plek waar het licht je huis binnenvalt. Als de zon dan doorbreekt, kun je daar zomaar heel blij van worden!

Grote schoonmaak
Opruimen en poetsen... Dat zijn misschien niet de woorden die je wilde horen, maar probeer het toch maar eens. Gooi alle donkere plaids, warme sjaals, pantoffels en dikke truien naar zolder, daar doe je de komende maanden toch niets mee. Haal een sopje door je opgeruimde huis, lap je ramen - ja, ook aan de binnenkant - en kijk eens kritisch om je heen: is het al fris en licht genoeg?

Weg met fluweel en wol
Luidt het antwoord op de vorige vraag 'nee', dan kun je daar met een paar simpele trucs iets aan doen. Dikke stoffen zoals fluweel en wol horen niet bij de lente. Vervang je kussenhoezen en gordijnen voor andere stoffen zoals katoen en linnen. Wat de gordijnen betreft zou je ook nog een semitransparante stof kunnen overwegen. Hiermee laat je natuurlijk daglicht binnen en daar zijn we na die donkere maanden wel aan toe.

Wanddecoratie
Een mooie zwart-witfoto of -poster aan je muur kan een ware eyecatcher zijn, maar de maand maart is een goed moment om deze plaat te vervangen voor iets met wat meer kleur. Een nieuwe trend op dat gebied zijn de wandversieringen van Ogu.nu, waarbij een of meerdere foto's of afbeeldingen over meerdere vlakken worden verdeeld: een soort collage die je met plakstrips op de muur plakt. Je kunt zelf een Ogu ontwerpen of er een kiezen uit de collectie.