Hypotheekrentes

Hoewel de rente op de kapitaalmarkt voorzichtig stijgt, blijven de hypotheekrentes in Nederland laag. Dat komt enerzijds vanwege de toegenomen concurrentie tussen hypotheekaanbieders en anderzijds omdat meer geldverstrekkers voor hun investeringsbudgetten niet afhankelijk zijn van de kapitaalmarkt. Tevens zijn er de afgelopen 5 jaar vele nieuwe aanbieders bij gekomen. Er zijn nu maar liefst 24 nieuwe vergunninghouders actief. Dat zijn van oorsprong buitenlandse partijen, nieuwe initiatieven van Nederlandse instellingen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Door die concurrentie is de hypotheekrente maar ten dele met de kapitaalrente mee gestegen. Die laatste noteert nu ongeveer 0,5% meer dan in oktober, de hypotheekrente gemiddeld slechts 0,2%. Sommige aanbieders hebben hun tarieven in de afgelopen weken zelfs verlaagd!

Dit maakt het bezitten van een koopwoning nog steeds goed betaalbaar. Maar ook uit het oogpunt van vermogensopbouw is het bezitten van een eigen woning op de lange termijn interessant. Omdat je verplicht aflost heb je na 10 jaar al minimaal 25% afgelost. Een eventuele prijsdaling tot wel 20% kan je dan opvangen bij verkoop. Maar omdat we de afgelopen 8 jaren veel te weinig woningen hebben gebouwd (soms maar 5.000 woningen per jaar in plaats van de jaarlijkse doelstelling van 100.000 woningen) lijkt een prijsdaling met de huidige krapte nog ver weg. Volgens het CBS en het kadaster zijn bestaande koopwoningen in februari weer 6,7 procent duurder geworden dan in februari 2016. Deze prijsstijging ligt al drie maanden ruim boven de 6 procent. Sinds juni 2013 is er nu sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Het is daarom nog steeds een goed moment om een eigen woning aan te schaffen. Maar het is wel belangrijk om u goed te laten adviseren. Met name het doorrekenen van uw persoonlijke mogelijkheden en de risico's die u loopt bij het aankopen van een woning moeten inzichtelijk worden gemaakt. Dan kunt u met een gerust hart op zoek naar uw droomhuis.