Bertus en Betsy de Graaf waren vorige week op bezoek bij Paul Vuijst.
Bertus en Betsy de Graaf waren vorige week op bezoek bij Paul Vuijst. Foto: Bob Awick

De armoede op het platteland van Hongarije is heel groot

NAARDEN Bij Paul en Boukje Vuijst, oprichters van de stichting Poorters van Naarden, waren Bertus en Betsy de Graaf op bezoek. Het echtpaar woont in Hongarije en regelt daar alles voor de Poorters.

Bertus en Betsy wonen sinds 2000 in Hongarije. "We waren rond de 55 en vonden het een goed moment om te stoppen met werken. We hebben ons huis verkocht en in 2007 zijn we verhuisd naar het dorpje Somogyviszlo", vertelt Bertus. "In ons dorp is veel armoede en die armoede zie je overal op het platteland. En dan hebben we het over echte armoede. Veel mensen wonen in onbewoonbare woninkjes, hebben geen meubels of andere spullen en moeten, als ze geen werk hebben of kunnen vinden, leven van een uitkering van 90 euro per maand. Je kunt ook gaan werken bij de gemeente en dan wordt je uitkering aangevuld tot 200 euro per maand. De gemeente bepaalt dan wel wie ervoor in aanmerking komen - dat kunnen jongeren, ouderen, mannen of vrouwen zijn - en voor hoe lang. En dan denk je dat in Hongarije de eerste levensbehoeftes goedkoop zijn, maar dat is niet zo. De artikelen zijn vaak even duur of zelfs nog duurder dan in Nederland."
"Ik ken Paul al heel lang, want we woonden toen we jong waren in dezelfde straat in Naarden", aldus Betsy. "Paul had het verzoek gekregen van het Rode Kruis om ook artikelen naar het arme platteland in Hongarije te brengen. En omdat wij de omgeving en de mensen kennen en de taal spreken, was het vanzelfsprekend dat we Paul met de Poorters gingen helpen. Ook kunnen we makkelijker contacten leggen met de burgemeesters uit de dorpen." Bertus: "We begeleiden de vrachtwagens naar de arme dorpen in onze provincie. De burgemeester is op de hoogte dat we komen en heeft een ruimte geregeld waar we de spullen, vaak met bewoners, kunnen uitladen en neerzetten zodat de inwoners kunnen uitkiezen wat ze nodig hebben. Ook is de burgemeester er verantwoordelijk voor dat de spullen gratis en eerlijk worden uitgedeeld en daar letten wij ook op. En we maken altijd foto's en zetten die op de site van de Poorters zodat iedereen kan zien waar de spullen terechtkomen."
"Wat ook heel leuk is om te zien is de actie van een AH-winkel jaren geleden. Ze hadden blauwe fleecetruien gedoneerd en daar lopen de inwoners nog steeds in rond en dan zie je Albert Heijn voorbijkomen. We hopen eigenlijk dat meer bedrijven in actie komen en doneren aan de Poorters. De Hema doneert elk jaar en daar zijn de inwoners heel blij mee." Het inleveren van de goederen kan op dinsdag om de week tussen 18.30 en 19.30 uur bij De Schakel. "Alles kan ingeleverd worden zoals speelgoed, dekens en gordijnen. Waar veel vraag naar is, is keukengerei zoals pannen, borden, bestek, kop en schotels en bekers." Meer informatie staat op www.depoortersvannaarden.nl.