Nina Mispelblom Beyer maakt eigen film als afstudeerproject.
Nina Mispelblom Beyer maakt eigen film als afstudeerproject. Foto: Pieter Colombijn

'Dromers' wordt voor een deel opgenomen in Bussum

BUSSUM Nina Mispelblom Beyer (24) studeert in juni af als filmregisseur en scenarist op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar afstudeerproject, de korte film 'Dromers', gaat ze eind april deels opnemen in haar ouderlijk huis in Bussum.

In groep 8 wist Nina al dat ze iets met film maken wilde doen. "Bij ons in de straat werd toen 'Gooische Vrouwen' opgenomen. Met een Sultana en een pakje Wicky kon ik daar uren naar de filmset staan kijken. Ik vond het iets magisch hebben en dacht: 'dat wil ik ook gaan doen als ik groot ben." Zo is het ook gegaan en in juni studeert Nina af met haar eigen film. "De film gaat over mijn generatie, de prestatiegerichte individualistische generatie, die heel hard werkt om succesvol te worden. De lat ligt voor veel jongvolwassenen hoog en dan bedoel ik ook voor mezelf. Met mijn film wil ik laten zien hoe mooi een 'kleiner' leven kan zijn. Dat het belangrijk is dat je ook kunt genieten in het leven met wat je nu hebt door beter om je heen te kijken in plaats van het blindstaren op dat hogere doel."
In de film is Sjaak (28) de hoofdpersoon die besluit te stoppen met zijn mislukte carrière als gitarist in Amsterdam. Hij trekt tijdelijk weer in bij zijn ouders op het platteland. Daar leert hij Fransje (18) kennen. Zij wil schrijfster worden, doet mee aan schrijfwedstrijden met als doel prijzen te winnen, schrijft gedichten voor mensen om haar heen, maar niemand luistert echt... Ondanks de verschillen in karakter, ideeën en levensfases vinden Sjaak en Fransje elkaar als twee 'Dromers'. Ze zijn beiden zoekende, maar wanneer ze samen zijn, lijkt er geen prestatiedruk te zijn, waardoor de liefde voor hun dromen terugkeert.
"Ik wil met 'Dromers' laten zien dat een stapje terug doen verlichtend kan werken. Door het verlangen naar succes kunnen we blind worden voor de kleine en waardevolle momenten in ons leven. Ik heb vaak om mij heen gezien dat mensen zich verliezen aan de prestatiedruk en eigenlijk alleen maar bezig zijn met hard werken om later succesvol te zijn. Met deze film hoop ik deze mensen te inspireren om af en toe een stapje terug te doen om ook te kunnen genieten van het leven dat ze nu hebben."
Om deze film financieel voor elkaar te krijgen, is Nina vorige week begonnen met crowdfunding. "We hebben 7.000 euro nodig om de film te kunnen maken. Iedereen kan meedoen met een loterij met als hoofdprijs een helikoptervlucht. Op www.voordekunst.nl/projecten/6975-dromers-1 staat alle informatie. Ook kan er via de site een kaartje gekocht worden voor de première van de film. De actie loopt nog twee weken."