Rolien Bekkema, presentator Sjoerd Stoop en Andreas van der Schaaf.
Rolien Bekkema, presentator Sjoerd Stoop en Andreas van der Schaaf. Foto: Bob Awick

PvdA wil meer sociale woningbouw
50PLUS wil geen pmd-kliko

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wekelijks een debat. Deze week de laatste met PvdA en 50PLUS.

GOOISE MEREN Oppositiepartijen PvdA en 50PLUS blijken het opmerkelijk vaak eens te zijn met elkaar. Een gesprek met lijsttrekkers Rolien Bekkema (PvdA) en Andreas van der Schaaf (50PLUS).

De PvdA heeft twee jaar in de oppositie gezeten, wat hebben jullie bereikt?
"Als partij zijn wij met een hele enthousiaste club mensen alle wijken en buurten ingegaan. Hier hebben we veel opgehaald en dat zie je terug in ons verkiezingsprogramma. Iets concreets? Dan verwijs ik naar onze actie om de bibliotheek te behouden. De coalitie was van plan om heel fors te bezuinigen op de bibliotheken. Dat zou betekenen dat de vestingen in Naarden en Muiden dicht zouden moeten. Om dit tegen te houden, hebben we meer dan 14.000 handtekeningen verzameld. Mede daardoor zijn de bezuinigingen van tafel."

Wat worden jullie speerpunten?
"Zorg en woningbouw. Daar wil ik werk van maken en daar zal ik mij de komende vier jaar continu voor inzetten."

Wat heeft 50PLUS behaald?
"We hebben ons erg ingezet voor de ouderen, met name in de zorg. In vrij korte tijd hebben wij 13.000 handtekeningen opgehaald onder jong en oud. Ik ben bang dat Tergooi niet open blijft, maar de dialoog is op gang gekomen. Zoals het er nu naar uitziet, komen er wel een zorgcentrum en een huisartsenpost hier in Gooise Meren, Laren of Huizen."

Belangrijkste punten?
"Dat zijn de senioren en ouderen. Er moeten seniorenwoningen bij. En we willen meer aandacht om te zorgen dat ouderen niet vergeten worden. Ze doen mee, tellen mee. Het is nu zaak om te zorgen dat ze ook mee kunnen doen."

Stelling: Gooise Meren moet de komende jaren op zoek naar een volgende fusiepartner.
Pvda: "Het zou slim zijn en als we gaan denken aan Gooistad. Sinds 2004 laten alle rapporten zien dat onze regio kansen mist qua economie, woningbouw, infrastructuur en energietransitie - wat eraan zit te komen. Ik hoop overigens dat Weesp voor een fusie met Gooise Meren kiest. In Weesp zouden wij ons tekort aan sociale woningbouw kunnen oplossen."
50PLUS: "Wij hebben altijd aangegeven dat wij tegen fusies zijn. Ik heb het veel te vaak gezien: fusies geven problemen, zijn te duur, vallen toch weer uit elkaar of zitten verkeerd in elkaar. En fuseren met Weesp? Bussumers zijn daar over het algemeen geen voorstander van, dat hoor ik steeds terug. Daar moet je toch ook naar luisteren."

Gooise Meren heeft voldoende sociale huurwoningen.
Pvda: "Nee. De lopende bouwprojecten bevatten alleen maar dure en extreem dure woningen. Daar hebben we er al genoeg van in Gooise Meren. In de wijken horen wij van iedereen: We willen dat onze kinderen hier een huis kunnen vinden. Dat jongeren kunnen blijven. De coalitie schuift alles op de lange termijn. Er komen vaak wel huurwoningen, maar gedurende de fases in het project wordt gezegd: dit is niet de plek voor sociaal. Neem het Stork-terrein in Naarden. Daar zou sociaal komen, maar uiteindelijk koos men toch weer voor dure woningen. Verder willen we dat de verkoop van sociale huurwoningen door woningbouwcorporaties gestopt wordt. We zeggen steeds: 30 procent sociale woningbouw. Ik ga daarvoor mijn hakken in het zand zetten."
50PLUS: "De doorstroming moeten we trachten te bevorderen door seniorenwoningen te bouwen. Op sommige plekken kan je best tot vijf hoog bouwen."

Waar zijn jullie nog meer druk mee?
PvdA: "Tijdens deze campagne zijn wij heel veel te vinden in alle buurten en wijken. Daar gaan we met mensen in gesprek en hopen die te motiveren om te stemmen."
50PLUS: "Wij voeren een actie 'Zeg Nee tegen de Kliko-pmd'. Wij zien aan de reacties van mensen - en voortschrijdend inzicht toont aan - dat de vierde kliko niet gewenst is. Het is een onzinnige en te dure zaak. Afval achteraf scheiden is gewoon beter. Grote steden doen dat ook en daarom zeggen wij: laten we ermee stoppen."

Op hoeveel zetels hopen jullie?
Pvda: "We hopen op vijf of zes zetels."
50PLUS: "Op minimaal drie en vier zou fantastisch zijn."