Hofstede Oud-Bussem.
Hofstede Oud-Bussem. Foto:

Uit de historie van Bussum en Naarden

Lezing en excursie Oud-Bussem

Op het grensgebied van Naarden en Huizen, in het verlengde van de Oud-Blaricummerweg, bevindt zich de prachtige witte villa van Landgoed Oud-Bussem. 200 meter de Flevolaan op is het bakstenen complex van Hofstede Oud-Bussem zichtbaar.

De historie van Oud-Bussem is nauw verbonden met rijke buitenstaanders.

In 1569 vestigde baljuw Paulus van Loo zich vanuit Muiden op de hofstede. In 1629 koopt de Amsterdammer Tijmen Hinlopen, rijk geworden door graanhandel en walvisvaart, Oud-Bussem. Bijna twee eeuwen later is Abraham Bredius eigenaar, gevolgd door zijn kleinzoon Abraham, kunstkenner en directeur van het Mauritshuis. Joannes van Woensel Kooy moet zeker ook worden genoemd. Met zijn vermogen stichtte hij, samen met Floris Vos, de huidige Hofstede Oud-Bussem, een modelzuivelbedrijf. Hij overleed echter al in 1903 op 25-jarige leeftijd, vlak nadat de eerste steen voor het bedrijfs- en woonproject was gelegd.

Het huidige Landgoed Oud-Bussem bevindt zich op het terrein links van de hofstede; het softwarebedrijf SAS is daar gevestigd.

Jan Loggen, werkzaam bij SAS, geeft op 20 maart 's avonds in de benedenzaal van de Wilhelminakerk een lezing/presentatie over Oud-Bussem.

Op 29 maart en 6 april namiddag verzorgt hij een excursie op Oud-Bussem.

Klaas Oosterom

Op dinsdag 20 maart 2018 een lezing/presentatie over de geschiedenis van Oud-Bussem door Jan Loggen. Plaats: Benedenzaal van de Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 Bussum. Tijd 20.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden niet nodig.

Excursies op de terreinen

en bijgebouwen van Oud-Bussem. Behalve 29 maart en 6 april, die al volgeboekt zijn, zijn er excursies op donderdag 5 april en vrijdag 13 april, namiddag. Voor leden van de Historische Kring Bussum is deelname gratis. Niet-leden kunnen deelnemen aan de excursie als zij lid worden (contributie is min. € 15 per jaar).

Aanmelden van zowel leden als niet-leden: oosteromnc@gmail.com.

Vermeld de datum van uw keuze, geef aan of u lid bent of wil worden. U ontvangt een bevestigingsmail met exacte informatie.

Landgoed Oud-Bussem.
Afbeelding