Afbeelding
Foto: Picasa

Menno van Coehoorn

Menno van Coehoorn (1641-1704) is vooral bekend geworden als vestingbouwer na het rampjaar 1672. Zijn 'Nieuw-Nederlandse Stelsel' om vestingen te bouwen werd ook elders in Europa toegepast.

Hij was ook uitvinder van een draagbaar mortiergeschut, hij leidde troepen die vestingen in de Zuidelijke Nederlanden aanvielen en ontwierp linies die onder water gezien konden worden (inundaties). In de jaren 1698-1702 bereikte Menno zijn finest hour, toen hij als ingenieur–generaal de spil vormde in het bouwprogramma waarin vestingen in goed verdedigbare staat gebracht werden. Hij leefde in een tijd dat de Zonnekoning een dominante plaats in Europa trachtte te bereiken.

De vereniging, die historische vestingwerken in stand wil houden zoals die van Naarden, draagt zijn naam. Joep van Hoof schreef dit boek, waarin vooral zijn militaire leven beschreven wordt. Veel afbeeldingen en kaarten van toen verduidelijken de tekst. Matrijs gaf dit gebonden boek, 112 pagina's, in 2004 uit. Het is als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.