Thomas Obst (links) en Peter Denekamp gaan 15 juli de Alaskaman doen, een extreme triatlon die zeker niet voor watjes is.
Thomas Obst (links) en Peter Denekamp gaan 15 juli de Alaskaman doen, een extreme triatlon die zeker niet voor watjes is. Foto: Corné Bastiaansen

Hilversummers bereiden zich voor op extreme Amerikaanse triatlon

Voor de waarschuwing van de organisatie deinzen ze niet terug. De Alaskaman gaat Thomas Obst en Peter Denekamp tot het uiterste testen.

HILVERSUM - Als je al een aantal jaar zo'n zes triatlons per jaar in Nederland en vlak over de grens doet, is het natuurlijk de hoogste tijd voor een echte uitdaging. Om even de zinnen te verzetten, het lichaam te voorzien van nieuwe prikkels. Dus schrijf je je in voor de Alaskaman. "Ja, zo is het goed samengevat", lacht Thomas Obst (52). Samen met zijn sportmaatje Peter Denekamp (45) traint hij momenteel hard voor de barre triatlon in Amerika die zaterdag 15 juli wordt gehouden.

De sportieve Hilversummers, die elkaar kennen van Triathlon Vereniging Hilversum, vliegen 8 juli naar Anchorage en worden vergezeld door hun buddy's. De penningmeester van Triathlon Vereniging Hilversum, Hans de Jong, steunt Obst en Denekamp heeft zijn vrouw Lieke van Beek aan zijn zijde staan. "De buddy's zijn tijdens deze triatlon van groot belang. Omdat de weersomstandigheden anders zijn dan in Nederland moeten we meer kleding aan. Bij het wisselen kost dat tijd", weet Obst. Naast het supporten hebben De Jong en Van Beek een ander belangrijke taak: de laatste dertien kilometer lopen zij samen met de twee mannen hard. Obst grijnst. Weet dat het een zware wedstrijd wordt. Op de site van de organisatie staat een duidelijke waarschuwing: dit sportevenement is niet voor ongetrainde atleten. De triatlon is extreem op alle fronten.

Uitdaging

'De afstanden zijn lang en de bergen waarlangs de atleten fietsen en lopen zijn zwaar genoeg om zelfs de meest ervaren, fysiek sterke en geestelijk veerkrachtige deelnemers ter wereld uit te dagen', staat op de site te lezen. Gestart wordt met 4,2 kilometer zwemmen, vervolgens trappen de mannen 180 kilometer op hun fiets door de Alaskaanse natuur en tenslotte lopen ze ruim 42 kilometer door de bergen. In december startten ze met de training voor de Alaskaman. Begin mei werd de eerste duik in de Loosdrechtse Plassen genomen. IJskoud was het, vertelt Obst. Het eerste onderdeel van de triatlon, ruim vier kilometer zwemmen, is de grootste uitdaging voor hem. Bij Seward duiken ze het water in, dat dan een graad of dertien is. "Ik kan aardig zwemmen, maar hoop echt dat ik snel klaar ben in het water, want het is echt koud", zegt Denekamp.

In pink gesneden

De mannen trainen regelmatig samen. Denekamp is net terug uit Frankrijk waar hij onder meer het rondje Marmotte fietste. "Ik doe met Team HilverZorg, waar ik werk, mee aan Alpe d'HuZes en heb de afgelopen week gebruikt om in de bergen te trainen. Ik wil tijdens de Alpe d'HuZes ook echt zes keer de berg op. Bovendien is dit een mooie training voor de Alaskaman." Obst moest afgelopen week zijn zwemtrainingen laten voor wat ze waren: een flinke jaap in zijn pink gooide roet in het eten. "Ik haalde mijn vinger open aan een mes. Het is gehecht en ik mag nu een week lang het water niet in." Grote consequenties heeft het niet, het is vooral lastig.

Site Alaskaman: 'Deze extreme triatlon is niet geschikt voor watjes'

De verwachtingen van de Alaskaman zijn hooggespannen. Doel is in elk geval om de finish te halen en te proberen bij de eerste 150 deelnemers te eindigen. Obst leidt nu in het weekend het leven van een prof. Dan traint hij, het liefst twee keer op een dag. Zorgen voor voldoende rust en energie op peil houden, zodat hij 8 juli fit aankomt in Anchorage. Daar blijven ze twee dagen om te acclimatiseren en daarna reizen ze in een gehuurde camper naar Seward waar de triatlon start. "We gaan dan niet echt meer trainen. Wel wat inlopen, parcours verkennen, dat werk." De Hilversummers kijken ernaar uit. Weten nu bijna een jaar dat ze die vijftiende juli samen met 298 atleten in het startvak staan. Ze hopen op weinig wind, het liefst een beetje mee, en een temperatuur van 15 graden. Zon erbij? "Ja, is goed," lacht Obst, "een kleintje. Niet zo'n felle." De kans daarop is echter niet zo heel groot.