Begin april namen wethouders Voorink (rechts) en Klamer al een petitie in ontvangst van de bewoners.
Begin april namen wethouders Voorink (rechts) en Klamer al een petitie in ontvangst van de bewoners. Foto: Bastiaan Miché

'Waarom zijn jullie niet voor onze belangen opgekomen?'

Een hoop bomen weg. Een bak herrie erbij. Een geluidsscherm is gewenst, maar wie helpt de Hilversummers die naast de A27 wonen?

HILVERSUM De gemeente én de politiek geven niet thuis. Zwaar teleurgesteld zijn de bewoners van de West-Indische. Zij zitten immers met de gebakken peren: de geluidsoverlast in het buurtje naast de A27 is niet te harden, het groen rondom hun woningen is ernstig aangetast door de rigoureuze bomenkap van begin dit jaar en niemand is bereid de portemonnee te trekken voor een door hen zo gewild geluidsscherm. "Waarom zijn jullie niet voor onze belangen opgekomen?"

In niet mis te verstane woorden gaven vier insprekers donderdag tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening aan dat de maat vol is. Al jaren voelen zij zich niet gehoord door de gemeente en de politieke partijen. Alle ontwikkelingen en besluiten rondom het verbreden van de A27 hebben zij maar laten begaan. Zo heeft Hilversum geen richtlijnen meegegeven aan Rijkswaterstaat waarbinnen zij mocht opereren. Het uitvoerende agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft niet de reputatie heel meedenkend met bewoners te zijn. De Hilversumse buurtbewoners willen een geluidswal langs de snelweg, maar dat is wettelijk niet verplicht. En een extra inspanning hoeft dan niet van Rijkswaterstaat verwacht te worden. Dat heeft wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening en Verkeer meerdere keren herhaald.

"Waarom is en wordt er nooit naar ons geluisterd? Al meer dan twintig jaar wordt er over ons heen gewalst, terwijl onze gezondheid en onze leefbaarheid nu en in de toekomst ernstig worden aangetast", aldus bewoonster Loekie Verweij. De commissie hoorde het emotionele betoog van het kwartet gelaten aan. Frank Kool, fractiemedewerker van GroenLinks, zei dat de politiek wellicht had zitten slapen in deze kwestie.

De zorgen in de West-Indische buurt zijn groot. Dag in, dag uit ervaren zij geluidsoverlast. Na de bomenkap - waar de gemeente ook geen stokje voor heeft gestoken, werd nog fijntjes opgemerkt - is dit aanzienlijk toegenomen. Toename van de geluidshinder heeft ook effect op het lichamelijke gestel. Het tast de gezondheid aan. Volgens de bewoners heeft Rijkswaterstaat zelf de toelaatbare geluidsnorm eigenhandig opgeschroefd. Om aan te tonen in wat voor kabaal zij 24/7 zitten, had een van de insprekers een stofzuiger meegenomen. Die liet zij op volle kracht draaien. De wijzer gaf 58 decibel aan en dat is nog drie decibel minder dan gemeten is bij de huizen die nog geen 200 meter van de A27 af staan. Het geluid uitzetten is niet mogelijk, maar met een geluidsscherm kan die overlast wel worden beperkt. "Wij willen met het mooie weer ook de ramen open kunnen doen", was het duidelijke statement.

Vraag is alleen wie gaat opdraaien voor de kosten voor deze geluidswal van 1,5 tot 2 kilometer. Voorink gaf duidelijk aan dat er bij Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland niets te halen valt. Eerder gaf de wethouder aan dat de gemeente die 2 of 3 miljoen euro ook niet gaat ophoesten. Maar donderdag zei hij dat de gemeenteraad maar tijdens de bespreking van de Kadernota moet bepalen of zij de benodigde euro's of een deel daarvan wil reserveren voor de wens van de West-Indische buurt. Hij voegde er wel aan toe dat er op meer plekken in Hilversum dure maatregelen getroffen moeten worden om geluidsoverlast flink te beperken. "Ik gun het u wel", aldus Voorink.

Dat er financieel toch iets mogelijk lijkt te zijn, zorgde voor een wat mildere toon bij de insprekers, die de commissie uitnodigden voor een werkbezoek. Zij hopen dat de meerderheid van de politieke partijen het geld beschikbaar wil stellen. Als het een deel is dan hopen zij toch op een bijdrage van de provincie en/of een derde partij.

'Waarom is en wordt er nooit naar ons geluisterd?'