De parkeernorm van de gemeente zit de bouw van sociale woningbouw in de weg, aldus Dudok Wonen.
De parkeernorm van de gemeente zit de bouw van sociale woningbouw in de weg, aldus Dudok Wonen. Foto: Bastiaan Miché

Snel om de tafel en de lucht klaren met Dudok Wonen

Parkeren rond nieuwe sociale woningen komt in het geding. Oorzaak: de nieuwe parkeernormen. Dudok Wonen en de gemeente staan lijnrecht tegenover elkaar.

HILVERSUM Tornen aan het basisbeginsel van de parkeernormen is iets wat wethouder Floris Voorink van Verkeer niet wil. Dat Dudok Wonen heeft laten weten dat de gemeente met het nieuwe parkeerbeleid nu tegen de gemaakte prestatieafspraken in gaat, is bij de VVD'er totaal in het verkeerde keelgat geschoten.

In de brief aan de politiek laat directeur-bestuurder Harro Zanting weten dat zijn woningcorporatie zorgen heeft over het nieuwe voorgenomen parkeerbeleid. Die heeft consequenties voor het realiseren van betaalbare huurwoningen in de gemeente. Zijn stelling is dat deze opdracht nu een flink stuk moeilijker wordt, doordat maatwerkoplossingen bij sociale woningbouwprojecten eigenlijk niet meer kunnen. Dat bevreemdt hem. "In de prestatieafspraken 2017-2020, die wij afgelopen februari met elkaar ondertekenden, legden wij onder meer vast hoe belangrijk de toevoeging van betaalbare woningen is én dat er gezamenlijk veel voor nodig is om dat waar te maken", is te lezen in zijn brief. Hierin geeft hij ook nog aan dat het van belang is de benodigde parkeerplaatsen op maaiveld op een doelmatige wijze te realiseren om hoge (service)kosten te voorkomen.

Zantings schrijven heeft vooral tot woede geleid bij de wethouder. Voorink noemde de corporatie een belangrijke partner voor de gemeente, maar de VVD'er wil niet bij ieder (woningbouw)project andere parkeernormen hanteren, zoals Dudok Wonen te kennen heeft gegeven. De wethouder wil juist af van al die uitzonderingen. "Ik ben een beetje boos, maar dat lijkt mij volstrekt terecht", gaf de wethouder pissig aan. "Als ik afwijk van de parkeernorm zal ik dat motiveren, zoals ik dat heb gedaan bij het oude ING-gebouw. Ik ga nu niet zeggen: omdat het sociale woningbouw gaan we het anders doen. Afwijken mag, maar ik moet het wel kunnen uitleggen. Ik sta in de buurten en ik zie wat al dat blik in de buurten doet", tekende Voorink op.
Tevens bevreemdde het de wethouder dat Zanting niet gewoon een paar weken voor de commissievergadering de telefoon had gepakt en hem had gebeld. In plaats daarvan koos de directeur-bestuurder ervoor om een brief te schrijven die een dag voor de bespreking in de digitale postvakken van de politiek terechtkwam. "Daar ben ik een beetje teleurgesteld in", aldus de wethouder.

Voorink wil er snel voor zorgen dat de neuzen weer dezelfde kant op staan. Hij hoopt snel met Zanting om de tafel te zitten, want de gemeente en de corporaties moeten samenwerken om goede sociale woningbouw te realiseren. Dat is immers ook met elkaar afgesproken.