Rechtszaak doodrijden Fleur begonnen

HILVERSUM - Wat de officier van justitie betreft zijn er geen verzachtende omstandigheden voor de twee mannen die betrokken zouden zijn bij het doodrijden van de 19-jarige Fleur Balkestein uit Hilversum. Afgelopen vrijdag is de zaak voor het eerst behandeld tijdens een pro-formazitting in Lelystad.

De twee verdachten uit Loosdrecht, vader Walter en zoon Casper van W., waren vrijdag niet aanwezig. De zaal zat wel vol met vrienden en familie van Fleur. Onze mediapartner NH Nieuws meldt dat zij bij elkaar wilden zijn om elkaar te kunnen steunen tijdens dit zware proces.

Het noodlot sloeg vorig jaar toe voor de Hilversumse. Met hoge snelheden scheurden vader en zoon over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Hier geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Volgens de politie reed Walter van W. gemiddeld 167 kilometer per uur en zijn zoon 146 kilometer per uur. Daarnaast bleek dat de vader te veel alcohol had gedronken. Zijn zoon was hiervan op de hoogte en wordt als medeverdachte beschouwd. Fleurs auto werd vol in de flank geraakt door de Porsche van de vader toen zij een uitrit uitreed. De vrouw raakte zwaargewond. Na weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, overleed ze aan complicaties die waren ontstaan door haar verwondingen.
Advocaat Hogewind verklaarde dat Walter van W. nooit veel dronk bij het plaatselijke café. Ook wil hij nader onderzoek laten doen naar het uiteindelijke overlijden van Fleur, omdat volgens hem medisch falen niet uitgesloten kan worden. Daarnaast wilde Hogewind weten hoe hard de Hilversumse zelf reed en of ze bijvoorbeeld zelf gevaarlijk deed. Ze zou ook met haar telefoon bezig zijn geweest.

Volgens de officier zijn er geen verzachtende omstandigheden en is er geen enkele reden om Fleur als veroorzaker te zien. "Op de beelden is te zien dat Fleur rustig wegreed en haar handen aan het stuur had." De rechtbank besloot uiteindelijk onderzoek aan de telefoon van Fleur toe te staan, camerabeelden van haar rijgedrag vlak voor het ongeluk aan de verdediging te geven en een medisch deskundige te benoemen.

De zaak gaat op 1 september door.