De jaarrekening laat een mooi resultaat zien, aldus wethouder Jaeger.
De jaarrekening laat een mooi resultaat zien, aldus wethouder Jaeger. Foto: Ton Kastermans Fotografie

Hilversum is financieel 'kerngezond'

HILVERSUM - Hilversum is financieel kerngezond. Dat stelt een tevreden wethouder Wimar Jaeger van Financiën. De jaarrekening 2016 laat een plus zien van afgerond 11 miljoen euro. "Dat is een mooi en tastbaar resultaat", aldus de bewindsman. Mede dankzij een overschot op het Sociaal Domein plust Hilversum. De uitkeringen zijn en blijven een punt van aandacht.

Hilversum staat er financieel gezond voor, zo stelt Jaeger als hij het heeft over de jaarrekening. Mede door de afwaardering van 3,6 miljoen euro van het oude GAK-gebouw, dat de gemeente in december kocht, komt het eindresultaat neer op 7 miljoen. Dat is 5 miljoen euro meer dan in de oorspronkelijke begroting was verwacht. "Dat is een mooi resultaat", meldt de wethouder. "Hierbij is ook nog eens de in 2014 afgesproken bezuinigingsronde gerealiseerd", voegt hij eraan toe.

Twee andere redenen dat de jaarrekening er zo goed uitziet zijn dat de middelen voor stedelijke vernieuwing niet meer nodig zijn - het programma is namelijk afgerond - en het overschot op het Sociaal Domein. Jaeger tekent daarbij aan dat de gemeente niet minder ruimhartig zorg heeft toegekend. De winst zit hem in de regionale efficiëntie. "Verder laten de inkomsten uit de grondexploitaties en de opbrengsten uit parkeergelden een positieve ontwikkeling zien."
Dat Hilversum in de lift zit, blijkt volgens de wethouder niet alleen uit de cijfers. Die ontwikkeling is ook vooral goed te zien in het dorp zelf. "De stad is aan het transformeren. Dit doen we samen met de bewoners, ondernemers en vanuit veiligheid met de politie en onze buitengewone opsporingsambtenaren", tekent Jaeger op. "Belangrijke doelstellingen van dit ambitieuze college zijn gerealiseerd. Je ziet veel gebeuren in Hilversum. Projecten die in 2016 zijn opgeleverd aijn Anna’s Hoeve, het Corporatiehotel, de Langestraat, Villa Industria, het vernieuwde winkelcentrum Hilvertshof en natuurlijk het marktplein. Met als meest in het oog springende verandering die van het voormalige Eurobioscoopgebouw."
Een pijnlijk punt is het aantal uitkeringen. Doordat maar weinig mensen met een uitkering aan werk zijn geholpen, blijven deze kosten hoog. Het gaat om miljoenen euro’s aan uitkeringen. Wethouder Arjo Klamer van Participatie heeft bevestigd dat de resultaten tegenvallen. Om dit probleem te tackelen staan meerdere projecten in de steigers. Twee weken geleden ondertekenden hij en zes partners een overeenkomst voor het project NOVA (Nieuw Ondersteuningsmodel voor Arbeidsontwikkeling).