Arjo Klamer (rechts) eerder met vertegenwoordigers van de Gooische Gulden.
Arjo Klamer (rechts) eerder met vertegenwoordigers van de Gooische Gulden. Archieffoto: Bastiaan Miché

Stichtingen weg uit project HilversumPas

HILVERSUM Wethouder Arjo Klamer van Participatie omschreef de zogenaamde HilversumPas als een van dé erfenissen van het huidige college van burgemeester en wethouders. Voorlopig lijkt deze pas, onder meer bedoeld om mensen met minder geld meer mogelijkheden te bieden, eerder een van dé hoofdpijndossiers.

Afgelopen week zijn de twee initiatiefnemers, de stichtingen Dudokjes en Gooische Gulden, uit het project gestapt. "Het proces van afstemming neemt veel meer tijd dan gedacht", aldus aanjager Barry Koperberg. "Dat heeft het geduld van enkele vrijwillige leden van de initiatiefgroep helaas te lang op de proef gesteld."

Koperberg noemt het besluit van beide stichtingen spijtig voor de continuïteit, maar benadrukt wel dat er een bruikbare basis ligt voor verdere voortgang. Hij is nu in gesprek met bestuurskandidaten van de Stichting HilversumPas en verwacht na de zomer de definitieve uitwerking van de zo gewenste uitgewerkte propositie te kunnen presenteren. Ook Klamer gaat ervan uit dat de pas er ooit een keer komt. Hij noemt het besluit van beide stichtingen spijtig.
De initiatiefgroep kwam tot nu toe tien keer bijeen. Ook is er gesproken met belanghebbenden als BV Hilversum, HilverZorg, Sociaal Plein en de cliëntenraad. De opgehaalde informatie is vervolgens voorgelegd aan vier leveranciers. Daaruit kwam naar voren dat de pas niet alleen voor minima, maar voor alle Hilversummers moet zijn. Daarnaast moet het Hilversumse bedrijfsleven bij het project worden aangesloten en om belangenconflicten en privacyschendingen te voorkomen moet de communicatie over de pas worden losgekoppeld van de inhoudelijke inzet.
Voor de ontwikkeling van de pas heeft de gemeenteraad van Hilversum drie ton klaarliggen. Toch is lang niet iedereen enthousiast. Zo roept GroenLinks-raadslid Marleen Remmers de wethouder op om met een nieuw plan te komen. De HilversumPas is volgens haar primair een middel om mensen met minder geld op weg te helpen, maar de pas van nu is een soort loyaliteitspas waarbij ondernemers klanten binden door hen voordeel te bieden naarmate er meer gekocht wordt.