Hart voor Hilversum pleit voor betere parkeernormen.
Hart voor Hilversum pleit voor betere parkeernormen. Foto: Bastiaan Miché

HvH: 'College belemmert bouw van sociale woningen'

HILVERSUM – Het nieuwe parkeerbeleid is in tegenspraak met de gemaakte prestatieafspraken én dwarsboomt de bouw van sociale woningbouw. Hart voor Hilversum (HvH) deelt hiermee de zorgen van woningcorporatie Dudok Wonen (zie ook artikel hierboven).

Hart voor Hilversum zegt dat de woningcorporaties al jaren zeggen dat de parkeernorm te hoog is. Zij moeten meer parkeerplekken aanleggen dan de bewoners van sociale woningen nodig hebben. In de nieuwe nota is nog steeds sprake van hoge parkeernormen. "Voor eengezinswoningen in de sociale koop was er voorheen een lagere parkeernorm. Deze is nu verdwenen, waardoor er voor deze woningen nu meer parkeerplaatsen aangelegd moeten worden. Ook sociale koop wordt belemmerd", aldus de grootste oppositiepartij. "In de nieuwe parkeernorm moet er bij sloop/nieuwbouw van flats bijna altijd een ondergrondse parkeergarage aangelegd worden. Dat maakt het uitvoeren van stadsvernieuwing bij oudere flats erg duur en welhaast onuitvoerbaar", is een andere grote zorg.

Volgens Hart voor Hilversum heeft de gemeente geen overleg gepleegd met de corporaties, terwijl zij samen wel prestatieafspraken hebben gemaakt. Hierin zijn maatwerkoplossingen voor het parkeren opgenomen. Om de zaak 'te repareren' heeft Hart voor Hilversum gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering enkele amendementen ingediend, toen was deze krant al naar de drukker.