'Het staat te vaak vast in Hilversum', aldus wethouder Wimar Jaeger.
'Het staat te vaak vast in Hilversum', aldus wethouder Wimar Jaeger. Foto: Bastiaan Miché

Werken aan bereikbaarheid

HILVERSUM Het centrum knapt aardig op. Een belangrijk aspect dat nog moet worden aangepakt is de bereikbaarheid van het hart van Hilversum. Dat is een van de projecten waar het college van burgemeester en wethouders aan wil werken. Dat is te lezen in de Kadernota 2017.

Aansluiten in de file is voor weggebruikers in Hilversum een bekend fenomeen. Bestuurlijk gezien is dit ook een doorn in het oog. "Het is geen geheim dat de bereikbaarheid van het centrum met de auto een hot issue is. Het verkeer staat te vaak vast. Daar zouden we graag een oplossing voor willen aanreiken", laat wethouder Wimar Jaeger van Financiën weten.

Vorig jaar heeft het gemeentebestuur al een poging gewaagd om de doorstroming naar en de bereikbaarheid van het centrum te bevorderen. Het college was voornemens om van de Emmastraat weer een tweerichtingsweg te maken, zoals dat zo'n twintig jaar geleden nog het geval was. Door het gezamenlijke verzet van bewoners en ondernemers van die straat is dit plan uiteindelijk van tafel gehaald. Het aanpakken van de bereikbaarheid is ook onderdeel van de grootse opknapplannen van het stationsgebied. Het college wil af van het toeristische rondje om het centrum heen en wil daarom tweerichtingsverkeer invoeren op de Koninginneweg en de Schapenkamp. Ook deze plannen stuitten op veel verzet, met name uit de hoek van de Koninginneweg.
De Kadernota 2017 is de laatste van dit college. Hierin kijkt zij vooral waar zij kan versnellen om de ingezette koers af te maken. De bestuurders zien dit als hun eindsprint om de laatste resultaten te bereiken. Zelf constateert het college dat er al grote slagen gemaakt zijn en zeker in het centrum. Met de oplevering van de markt, het vernieuwde winkelcentrum De Hal en het Hilvertshof is het centrum al een stuk aantrekkelijker geworden. Bereikbaarheid vraagt nu goede oplossingen.