Jeffrey Kronenburg is al bijna 11 jaar vrijwilliger bij brandweer Baarn.
Jeffrey Kronenburg is al bijna 11 jaar vrijwilliger bij brandweer Baarn. Foto: Peter Giele

'Als je eenmaal bij de brandweer zit, stroomt het door je aderen'

Jeffrey Kronenburg zit al bijna 11 jaar bij de vrijwillige brandweer in Baarn. Het team van vrijwilligers is genomineerd voor de Vrijwilligersprijs 2018.

BAARN Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Baarn op 9 januari wordt de winnaar van de prijs bekendgemaakt in Theater de Speeldoos.

Een van die vrijwilligers bij Brandweerpost Baarn is de 30-jarige Jeffrey Kronenburg, in het dagelijks leven teammanager bij het GVB. Hij vertelt over zijn werk bij de brandweer. Kronenburg: "Ik weet nog goed hoe het allemaal begon in 2006, ik was nog maar 18! Ik zag een groot spandoek hangen op de watertoren. Daar stond op 'Jij drukt je snor toch niet?'. En ik bedacht meteen dat ik dat eigenlijk ook niet wilde doen. Heb het heel enthousiast gedeeld met de mensen om mij heen."

Gaaf

"Mijn toenmalige schoonvader was jarenlang bevelvoerder geweest en de twinkeling in zijn ogen terwijl hij zijn verhalen begon te delen, zeiden mij genoeg. Ik heb een oefenavond meegelopen, waarna ik mij heb aangemeld. Het leek mij zo gaaf om een bijdrage te leveren aan een veilige leefomgeving en klaar te staan voor mens en dier in geval van nood."
Hij is nu al bijna 11 jaar werkzaam bij de brandweer. "Eerst bij brandweer Zandvoort vijf jaar, waarvan een jaar beroepsmatig. En als je eenmaal bij de brandweer zit, stroomt het door je aderen. Dus toen ik naar Baarn verhuisde heb ik me daar ook weer aangesloten bij het korps. Ik ben nu actief als manschap B en wordt ingezet als mo'er (medewerker ondersteunend voertuig). Hetgeen betekent dat ik mag uitrukken op de specialistische voertuigen zoals de hoogwerker en het hulpverleningsvoertuig."

Verantwoordelijkheid

Wat vind hij van het brandweervak? "Als brandweerman draag je een bepaalde verantwoordelijkheid. Niet alleen als de pager gaat! Ook in mijn dagelijkse leven kijk en denk ik met focus op veiligheid. Je kennis kun je dagelijks toepassen en delen in tal van situaties. Het brandweervak is een uniek werkgebied waarbij techniek, hulpverlening brandbestrijding en verzorging samenkomen. Omdat ons korps een grote diversiteit kent, brengt het daaromheen ook nog veel inzichten. Iedereen is anders, maar we hebben hetzelfde doel en dat schept een band. Dat kan ik eigenlijk met geen woorden omschrijven, dat moet je ervaren."

'Ik heb een oefenavond meegelopen, waarna ik mij heb aangemeld'

Wat betekent het voor je gezin dat je bij de brandweer zit? "Af en toe is het weleens puzzelen, want je kunt niet altijd zomaar even weg of een wijntje nemen. Dat vraagt een stukje aanpassing en overleg. De wetenschap dat iedereen uiteindelijk geholpen wil worden als er nood aan de man is, zorgt ervoor dat dit altijd goed blijft gaan. Daarnaast weten ze hoe belangrijk het voor mij is om hier deel van uit te maken."

Combineren

Kronenburg weet zijn werk als vrijwilliger en het werken voor een vaste werkgever goed te combineren. "Ik werk als manager bij het GVB, ik ben daar verantwoordelijk voor een tramlijn en stuur samen met twee collega's een team van 125 medewerkers aan. Best een verantwoordelijke baan en daar ligt ook mijn prioriteit. Mijn werkgever betaalt uiteindelijk de hypotheek en daar vind ik mijn zekerheid. Ik werk af en toe ook weleens een weekend of avond. Best een puzzel, zou je denken. Twee maanden van tevoren weet ik mijn brandweerdiensten en kan ik deze ruilen met collega's als dat nodig is. We hebben een ruil-app en een digitaal rooster, dus dat is gelukkig snel te regelen. Overdag op doordeweekse dagen hebben we geen vaste ploeg, maar komt iedereen op als er een melding is. Als ik in Baarn ben kom ik; ben ik er niet, dan gaat dat gewoon niet natuurlijk."

Volgende week in de krant meer over vrijwilliger zijn bij het Baarnse brandweerkorps.