Wat begon als een filosofie is nu met twee prentenboeken een leidraad voor de klassen.
Wat begon als een filosofie is nu met twee prentenboeken een leidraad voor de klassen. Foto: Studio Kastermans

Een boek om over te praten

'Zes waardevolle vrienden' is het tweede boek van meester Douwe Hoitsma van de Jozefschool. Het is gebaseerd op positieve waarden uit het boeddhisme.

WEESP "Het staat vol universele vaardigheden, die voor iedereen waardevol zijn", legt schoolmeester Hoitsma (58) uit. De van huis uit psycholoog en tennistrainer, is in 2001 als zij-instromer het onderwijs in gerold en werkt als leerlingbegeleider op de Jozefschoof. Zijn kennis van het boeddhisme en het onderwijs heeft hij gecombineerd tot een nieuwe lesmethode.

Een methode die in 2008 begon als een filosofie en nu, met twee prentenboeken en een leidraad voor de klassen, steeds meer uitgroeit tot een complete methode: 'Het Hart van Onderwijs'. "De schoolinspecteur vond vorig jaar bij het kwaliteitsonderzoek dat er een vriendelijke, respectvolle sfeer in de school heerst", vertelt hij met trots.

Gulle Gijs

Terug naar het nieuwe prentenboek: het is een boekje van 47 pagina's geworden waarin dieren, voorgesteld als waardevolle vrienden, zes vaardigheden uitbeelden: wijsheid, geven, discipline, geduld, inzet en concentratie. Het bevat twaalf losse verhaaltjes waarin ieder dier een keer positief en negatief een vaardigheid neerzet. Zo staat een gans – Desy Discipline – voor discipline. "Ganzen vliegen in V-formatie, daar heb je veel discipline voor nodig", legt Hoitsma uit. "Lukt het een gans niet om in de formatie te blijven dan gaan de andere meteen helpen, daar heeft iedereen belang bij." De tegenhanger is Gemene Genna, die maar wat doet en schots en scheef door de formatie vliegt. Hond Gulle Gijs wordt blij van geven, Gierige Govert houdt zijn kluifjes zelf. Spin Co Concentratie werkt heel geconcentreerd en zorgvuldig aan zijn web, tegenpool Drukke Donny is een superdrukke spin die in zijn web verstrikt raakt. En natuurlijk staat een mier, IJverige Aïsha, voor inzet.

Schilderijtjes

Het boek heeft hij samen met illustrator Elke Bücheler gemaakt. "Ze is er helemaal ingedoken en heeft prachtige illustraties gemaakt: echt schilderijtjes met contrasterende, sprekende kleuren." Het boek is geschikt voor kinderen van 4 tot 11 jaar en wordt buiten de school door veel (groot)ouders gebruikt om hun (klein)kinderen uit voor te lezen. Meester Douwe: "Het is een mooi boek om een gesprek te beginnen. Wie zou je willen zijn en wie niet? En ook, waarom?" Grappig genoeg is met het uitkomen van het tweede boek de vraag naar het eerste prentenboek toegenomen. "Mensen willen ze dan allebei hebben, ze vullen elkaar aan", legt hij uit. Het eerste boek, 'Vier hartsvrienden', is vertaald en uitgegeven in het Engels. De vertalingen in het Spaans, Russisch en Fries liggen klaar en vanuit China is ook belangstelling getoond. "Maar een uitgever vinden is lastig." Er komt geen derde boek. Hoitsma gaat de negen jaar tot zijn pensionering gebruiken om de leidraad uit te werken tot een boek om 'Het Hart van Onderwijs' toegankelijk te maken voor een groter publiek. "De methode wordt gedragen door leerkrachten, leerlingen en ouders en een aantal scholen heeft belangstelling getoond", vertelt hij. "Als ik met pensioen ga, zou het geweldig zijn als ik een stukje wijsheid en compassie uit het boeddhisme in het onderwijs achterlaat."

Prentenboek zorgt voor inspiratie in de klas en daarbuiten

Het boek is te koop via hethartvanonderwijs.nl € 18,85.