Nathalie Scheffer nam met De Weesper Boekhandel een gedurfd initiatief.
Nathalie Scheffer nam met De Weesper Boekhandel een gedurfd initiatief. Foto: Ruth van Kessel

'Het tij keren is me helaas niet gelukt'

WEESP - Wat begon als een droom voor Weesp en veel Weespers bleek in de praktijk een moeilijk en weerbarstig verhaal: De Weesper Boekhandel. Vorige week viel het doek voor het gedurfde initiatief van Nathalie Scheffer. Een moeilijk besluit, dat pijn doet. "Ik was al een hele tijd bezig om op allerlei manieren het tij te keren, maar het is helaas niet gelukt."

door Ingrid Voet

In januari 2015 maakt Scheffer een ambitieus plan bekend: een boekhandel nieuwe stijl, hoofdzakelijk gefinancierd door Weespers via crowdfunding. Binnen een paar maanden staat de teller op 120.000 euro, obligaties die bijna allemaal onder Weespers zijn opgehaald. Voor de bank is dat nog niet genoeg en er komt tweede investeringsronde, gevolgd door een landelijke crowdfundingsactie. Binnen 2,5 uur weet Scheffer de rest van de financiering te regelen. De Weesper Boekhandel aan de Nieuwstad gaat in november 2015 open. Een grote boekwinkel, met daarin een aparte kinderboekwinkel, een ruim assortiment aan kantoorartikelen, cadeaus en een koffiecorner. De klanten stuitten echter op een nogal karige voorraad boeken. Dat blijft een hardnekkig probleem, een nieuwe crowdfundingsoproep ten spijt. Het zijn vooral tweedehands boeken die in de schappen liggen. Nieuwe boeken kunnen weliswaar besteld worden, maar, zegt de klant: dat kan ik zelf ook. In juli 2017 maakt Scheffer bekend te praten met een landelijke keten om de winkel 'een broodnodige upgrade' te geven. Die gesprekken met de landelijke keten en gesprekken met een investeerder zijn op niks uitgelopen.

Vorige week woensdag liet Scheffer in een mail aan haar investeerders weten dat de boekhandel gaat sluiten. Vooral het informeren van de obliganten, de mensen die via crowdfunding investeerden in de Weesper Boekhandel, viel haar zwaar. "Deze mensen hebben hun nek uitgestoken en me gesteund. Maar op een gegeven moment moet je de balans opmaken, nog verder zinken of stoppen. Iedereen kon wel zien dat de schappen niet vol waren. Zonder voorraad geen omzet en zonder omzet geen voorraad, die vicieuze cirkel heb ik niet kunnen doorbreken." Scheffer runde jarenlang kinderboekwinkel de Kleine Prins aan de Slijkstraat en later ook de kantoorboekhandel in dezelfde straat. Spijt van de beslissing om de Weesper Boekhandel te beginnen heeft ze niet. "Absoluut niet! Het was een heel mooi, intens project en ik vind het nog steeds mooi wat we hebben neergezet. Het was ook heel bijzonder om mee te maken hoe Weesp reageerde op het initiatief. Ik ben dan ook enorm dankbaar voor het gestelde vertrouwen en dat maakt het zo moeilijk om al die mensen nu teleur te moeten stellen. Natuurlijk wisten ook de obliganten dat er een risico aan verbonden was, maar ik heb altijd de intentie gehad om het te laten slagen. Pijnlijk dat het niet is gelukt." De eerste reacties uit die hoek aan Scheffer waren begripvol en steunend. "Dat doet me heel goed, hartverwarmend. Voor Weesp is het sluiten van de boekhandel een gemis, daar ben ik me terdege van bewust." De landelijke inkoopcombinatie ziet volgens Scheffer wel potentie voor een boekhandel in Weesp. "Zij zijn daar nog steeds mee bezig, maar ik kan daar niet op wachten."

Tot en met 6 januari is de winkel nog open, dan sluiten de deuren voorgoed. "Dat is heel emotioneel, maar je groeit er ook naar toe. Ergens is het ook een opluchting dat de kogel nu eindelijk door de kerk is. Over de financiƫle, afhandeling heb ik geen idee, dat heb ik uit moeten besteden. Wat de werknemers betreft: mijn dochter heeft meteen al een nieuwe baan, dus dat is een zorg minder. Mijn moeder is op een leeftijd dat ze van haar pensioen mag gaan genieten. En ik zelf? Ik ga op zoek naar een baan. In het boekenvak, of misschien wel daarbuiten. Dat is ook weer een kans. Ik ben een optimistisch mens en zie altijd de positieve kanten van dingen, zelfs als het zo pijnlijk is als dit besluit. Het is wat het is en daar moet je het mee doen."