Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijver, yogadocent en betrokken bij Weesp Chamber Music Festival. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.

Vet goed bezig!

Opzouten, denk ik altijd wanneer zo'n wonderbaarlijk goed voornemen waar toch niets van terecht gaat komen, zich in mijn hoofd probeert te nestelen. Ik blijf gewoon bij mijn leest van gezond eten, lekker sporten en flink bewegen. Goed bezig zijn, is fijn. Wel doe ik er dit jaar een schepje bovenop, want vet goed bezig zijn, bekt niet alleen beter, het is ook nog eens goed voor het milieu. Dat dit niets met mijn vetpercentage van doen heeft, snapte je meteen, natuurlijk. Zeker als je behept bent met een recyclevisie en staat te popelen om aan te haken bij elk nieuw inzamelfenomeen. Zoals ik dus. Voor wie uit een ander hout gesneden is, leg ik het even uit: vanaf nu kunnen we in Weesp ook huishoudelijke oliƫn en vetten voor hergebruik inbrengen. En nee, dat is geen fake news, er worden heuse grondstoffen voor biodiesel en de cosmetische industrie uitgehaald.

Nu zie ik niet iedereen enthousiast opspringen om braadpannen met overgebleven jus en bakresten leeg te schrapen of stante pede het vet van de huisgemaakte oliebollen in te zamelen, en aangezien de nieuwe afvalkalender er nog niet over rept, stel ik voor om Kooper Communicatie in te huren (zie de column van vorige week) die onder het motto Groeien en Genieten dit nieuwe recycleproject een symfonische boost gaat geven. Kunnen wij mooi genieten van zijn weergaloze getoeter in onze straten, terwijl vriend Stasse, compleet in kamelenpak, zijn versie van 'Een potje met vet' te berde brengt en alle aangeboden resten frituurvet, reuzel, ranzig geworden boter en de olie uit de potjes met feta en de zongedroogde tomaatjes opslaat in de onderhuidse plooien van zijn pak, waardoor de vetbulten van de kameel zienderogen groeien. Tot het vetweefsel zijn maximale opslagcapaciteit heeft bereikt en de hele karavaan naar het GAD zwalkt, alwaar een gele container de eindbestemming blijkt te zijn.

Lekker greasy en een beetje sleazy. Ik zie het al helemaal voor me. Dus ja, stiekem sta ik in de keuken al te schrapen. Maar met dat gezonde voer is het geen vetpot. Daarom wens ik jullie allemaal een vet goed jaar!