De stichting Charon blijft zoeken in de wateren van Weesp naar een spoor van de verdwenen Oskar van Alphen.
De stichting Charon blijft zoeken in de wateren van Weesp naar een spoor van de verdwenen Oskar van Alphen. Foto: Sjoerd Stoop

'Hartverwarmend zoals we in Weesp terecht kunnen'

Oskar van Alphen is nu al meer dan een maand vermist. Het zoeken gaat door.

WEESP Oskar van Alphen kwam in de nacht van 1 op 2 december niet thuis na een cafébezoek. Via de Facebookpagina 'Oskar van Alphen vermist' zijn die zoekacties, helaas nog steeds zonder resultaat, te volgen. De steun uit Weesp is groot, blijkt uit de reacties en verslagen.

Familie, vrienden en andere vrijwilligers zetten de zoekacties op touw. Honden van Signi, Reddingshonden SOS (RH-SOS) en Stichting Charon hebben sinds 9 december al diverse malen het water in en rond Weesp afgezocht. Zij geven niet op en RH-SOS is weer een nieuwe actie aan het voorbereiden, meldt de organisatie op Facebook. Met een nieuwe boot en een nieuwe trailer, geschonken aan de stichting naar aanleiding van de zoektochten in Weesp.

Acht duikers

Zaterdag 9 december zochten de mensen en honden van RH-SOS voor het eerst in Weesp. "Vandaag Inzet in Weesp met onze honden, Stichting Charon met sonar en twee boten en een geweldig duikteam met acht duikers! Om 09.00 uur startten Christine met Toby en Els met Gitta op verschillende waterplekken met zoeken, denk daarbij aan vijvers, sloten en dergelijke. Guido ging met sonarbootje verdachte plekken bekijken en daarna kwam het duikteam om in linie door vijvers te gaan en een duiker ging de gruwelijk smerige sloot in. Leijn en Guido stonden aan de ene kant met de lijn voor de duikers en Christine en Cor aan de andere kant. Het slachtoffer niet gevonden maar wel heel veel uit kunnen sluiten. Het weer was vanmiddag vreselijk, maar iedereen ging gewoon door. De politie is nog langsgeweest en sprak zijn diepe respect uit."

Een week erna werd er weer gezocht en RH-SOS toonde zich dankbaar voor de steun in Weesp: "Het is hartverwarmend zoals we in Weesp terecht kunnen. We kunnen bij de ouders van een brugwachter die daar wonen van het toilet gebruik maken, kunnen daar ook aan de koffie, evenals bij diverse cafés in Weesp." Voor de zoekacties werden ook boten ter beschikking gesteld door o.a. Sloepennetwerk Weesp, Cafe' 't Helletje en rederij Hollands Glorie

Buitenboordmotor nodig

'In het nare, mistige weer naar Weesp gevaren om te zoeken'

Op 23 december kon RH-SOS voor het eerst gebruik maken van een nieuwe boot en trailer. "Vandaag gezocht op de Muidertrekvaart. Gitta en Toby, de honden, hadden geen enkel probleem op de nieuwe boot. Hij is lekker laag, dus voor hen heel fijn. We konden nu gelukkig het bruggetje onderdoor met deze boot, super. Echter helaas nog geen resultaat." Die boot en trailer waren schenkingen naar aanleiding van het verslag van de speurders van een zoektocht op 20 december in Weesp. "In het nare mistige weer zijn ze rond half negen naar Weesp gevaren om in Smal Weesp en Aquamarin te zoeken. Zaterdag en zondag gaan we nog een andere vaart afzoeken, echter de boot van Stichting Charon, Guido past niet onder het vaste bruggetje, doorvaarthoogte is 1.30 meter en de boot van Guido is 1.80. We zijn op zoek naar een laag bootje waar we met twee personen en de hond mee kunnen varen." De nieuwe boot kwam van een watersportwinkel uit Warns in Friesland, een inwoner van Weesp schonk spontaan de trailer om de boot ook te kunnen vervoeren. Wat de uitrusting helemaal compleet zou maken, is een buitenboordmotor op gas, meldde de stichting. "Deze motor zorgt ervoor dat de honden geen benzinelucht inademen en zich puur op de lucht kunnen concentreren vanuit het water. Willemien Trip uit Weesp riep Weespers op om te doneren: "We zijn allemaal onder de indruk van de zoekactie. Zullen we dan ook allemaal doneren voor een betere motor? Stichting RH NL90SNSB0937955655."

Het zoeken gaat door. "Het lijkt stil rond Oskar, echter, we zijn druk bezig met een zoekactie voor te bereiden", meldt RH-SOS.