Open huis bij de Historische Kring in Fort Ossenmarkt tijdens de Open Monumentendag van 2013.
Open huis bij de Historische Kring in Fort Ossenmarkt tijdens de Open Monumentendag van 2013. Foto: André Verheul

De historie van de Historische Kring

De Historische Kring Weesp vierde eind 2017 het 40-jarig bestaan. Cees Pfeiffer, voorzitter van deze 600 leden tellende vereniging, dook in de eigen historie.

WEESP Begin mei 1977 kregen de Weesper leden van de Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE), de overkoepelende organisatie van historische kringen in onze regio, een brief met daarin de vraag om na te denken over het oprichten van een historische kring in Weesp.

Die brief viel in goede aarde. Enkele van de aangeschreven leden maakten een persbericht en nodigden via de plaatselijke krant belangstellenden uit voor een bijeenkomst op 22 mei in het bovenzaaltje van de POC aan de Herengracht. Die werd weliswaar niet echt druk bezocht, maar het resultaat was wel dat aan het einde van die avond de Historische Kring Weesp (HKW) een feit was. Aanwezig waren verschillende Weespers die Weesp in hun hart hadden gesloten. Dat waren de heren Wilhelm, Weenink, Van Etten, Brood, Grootendorst en Van den Brink, mevrouw De Weerd en de echtparen Draijer en Koelemeij. Rob Wilhelm werd tot voorzitter benoemd en Barend Koelemeij mocht zich als tijdelijk penningmeester de beheerder noemen van het eerste geld in de kas: een startkapitaal van 500 gulden, die avond geschonken door de heer Van Etten. Na enige maanden was het bestuur voltallig en werd gevormd door Rob Wilhelm (voorzitter), Cor Draijer (secretaris), Nel de Weerd (penningmeester), Henny Weenink en Henk van de Brink. Over de oprichting van een historische kring zou voorzitter Wilhelm later in een interview zeggen: "De tijd was er rijp voor. Weesp was aan het veranderen. Aetsveld ging gebouwd worden, maar tegelijk waren er ook sloopplannen voor de binnenstad. We moesten een tegengeluid laten horen. Bovendien, links en rechts werden er historische kringen opgericht. Weesp kon gewoon niet achterblijven." De brief van TVE kwam overigens niet helemaal onverwacht. Al begin 1977 hadden de heren Weenink en H. Brood, vrijwilliger in het Weesper gemeentearchief, tijdens een TVE-bijeenkomst in het Muiderslot over een mogelijke HK Weesp gesproken met het TVE-bestuur.
Het doel van de HKW werd meteen vanaf het begin als volgt geformuleerd en op 6 november 1980 bij de notaris officieel in de statuten vastgelegd: 'het bevorderen van de belangstelling voor en de bestudering van de geschiedenis van Weesp en directe omgeving.' Dit doel moest bereikt worden door het houden van informele bijeenkomsten, het organiseren van excursies, het organiseren van tentoonstellingen, verzamelen van literatuur, prenten en historische voorwerpen en het uitgeven van publicaties. Dat lukte wonderwel. Als voorzitter werd Rob Wilhelm enkele maanden na de oprichting opgevolgd door Cor Draijer. Het aantal leden steeg spectaculair. Begonnen met 20 leden telde de HKW in 2002 onder voorzitterschap van Lex Schulp zo'n 700 leden. Het bestuur werd toen gevormd door mensen van wie nu nog een groot aantal als vrijwilliger aan de HKW zijn verbonden. Naast Lex Schulp zijn dat Rina Eringaard (secretariaat en ledenadministratie), Jan Vogel (penningmeester), Anne Koerselman (redactie 'Historische Kijk op Weesp', later 'Historisch Weesp'), Anneke Born en Jaap Ruarus, die Lex Schulp opvolgde als voorzitter.
Er is in de loop der tijd natuurlijk veel veranderd. De HKW is vooral 'digitaal' geworden met als middelpunt een actuele website. Het ledenblad heet sinds 2012 'Historisch Weesp' en de vereniging telt zo'n 600 leden. Een mooie basis om richting het 50-jarig bestaan te gaan.