Wie helpt het raadsel te ontrafelen?
Wie helpt het raadsel te ontrafelen? Foto: Archief HKW

De bouw van 'Het Ronde Huis' is in raadselen gehuld

WEESP De Historische Kring deed in haar digitale nieuwsbrief een oproep over 'Het Ronde Huis' aan de Stammerdijk. Om de jarige vereniging een handje te helpen, herhalen we de oproep hier. Wie weet er meer?

"Toen Douwinus van Houten kort na 1900 in Villa Casparus aan de Stammerdijk kwam wonen, was de door zijn neef Casparus gebouwde villa net af. Er was een mooie tuin aangelegd en daarin stond als een sieraad de door de Van Houtens gekochte molen 't Haantje. In 1920 liet Douwinus in de tuin naast de molen een opmerkelijk huis bouwen met een geknikt achtkantig tentdak, dat in Weesp prompt de naam 'Het Ronde Huis' kreeg. Het op een eilandje staande huis was alleen bereikbaar via een houten bruggetje. We weten veel van de huizen en villa's die de Van Houtens hebben gebouwd, maar van dit huis is niets bekend. Het verhaal gaat dat het is neergezet voor een artistieke dochter die dicht bij huis wilde wonen. Ook is er het verhaal dat Douwinus, die elke ochtend per roeiboot Smal Weesp overstak om naar het aan de overkant van het water gelegen hoofdkantoor te gaan, voor de 'schipper' van zijn roeiboot aan het water een achtkantig gebouwtje neerzette. Maar een echte knechtswoning lijkt het huis me niet. Kortom, de bouw van het Het Ronde Huis is in raadselen gehuld."

Wie weet er meer? Als u meer informatie hebt, kunt u contact opnemen met Cees Pfeiffer, e-mail: cees.pfeiffer@gmail.com.