Bahman Khalafi wil niet accepteren dat de gemeente Weesp moet fuseren.
Bahman Khalafi wil niet accepteren dat de gemeente Weesp moet fuseren. Foto: Christian Pfeiffer

'Oproep comité maakt het referendum waardeloos'

Het Comité Zelfstandig Weesp roept op tot obstructie van het fusieproces door in het referendum tactisch te kiezen. In de gemeenteraad spreekt men er schande van.

WEESP In het referendum vóór Gooise Meren stemmen om het fusieproces te kunnen belemmeren: zo staat het in een oproep van het Comité Zelfstandig Weesp, dat tot het bittere eind wil doorvechten tegen welke gemeentefusie dan ook.

De gemeenteraad van Weesp kwam na een eigen bestuurskrachtonderzoek in 2016 tot de conclusie dat een zelfstandige gemeente Weesp, hoe graag men die ook zou willen behouden, geen toekomst heeft. Een gemeentefusie is onontkoombaar. De gemeenteraad wil aansluiten bij Amsterdam, maar neemt het besluit pas na een (raadgevend) referendum. Dat is het allerlaatste uitstel dat de provincie tolereert. Komt er geen besluit, dan zet de provincie een fusie met Gooise Meren in gang, zo stelden GS in november op schrift. Tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart mag de bevolking van Weesp haar voorkeur voor een fusiepartner uitspreken: Amsterdam of Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden). Het Comité Zelfstandig Weesp heeft dat referendum zelf aangevraagd en heeft de daarvoor benodigde steun in de vorm van 466 handtekeningen verkregen. Maar het comité wilde eigenlijk een ander referendum: waarin je kunt kiezen voor een zelfstandig Weesp. Die weg is politiek en procedureel echter al afgesloten. Het comité weigert zich daarbij neer te leggen en gaat actievoeren voor een tactische keuze: vóór Gooise Meren. Dat moet de kans vergroten dat de raad afziet van de fusie met Amsterdam. Mocht dat gebeuren, dan wordt Weesp automatisch door de provincie gedwongen met Gooise Meren te fuseren. Op dat moment duikt het Comité Zelfstandig Weesp weer op om ook die fusie tegen te gaan, zo legt Bahman Khalafi het plannetje van zijn comité uit.

Uitslag interpreteren

Door de oproep van het comité om vóór Gooise Meren te stemmen, staan er bij voorbaat vraagtekens bij de uitslag van het referendum. "Hoe moet de gemeenteraad een stem voor Gooise Meren dan interpreteren? Zijn die stemmers voor een fusie met Gooise Meren of tegen een fusie in het algemeen? Door jullie oproep is dit referendum waardeloos geworden. Waarom ontnemen jullie Weespers op deze manier een referendumuitslag die hun mening weergeeft?", reageert GroenLinks aan het adres van het comité. De suggestie dat het fusieproces te belemmeren valt via het referendum noemt D66-raadslid Saskia Ter Kuile een leugen. "Het fusieproces van Weesp kan niet worden belemmerd. Het Comité Zelfstandig Weesp licht bij voortduring burgers onjuist voor." En WSP-raadslid Lars Boom wijst op de legitimatie van het referendum. Die is verkregen door handtekeningen op te halen voor een referendum over de keuze tussen Amsterdam en Gooise Meren. "Als je dit gegeven ontkent, dan pleeg je bedrog! Want dan heb je onder valse voorwendselen de handtekeningen verkregen."

GroenLinks, D66 en WSP vormen met de PvdA en één lid van de VVD-fractie de grote meerderheid voor een fusie met Amsterdam. Het CDA (net als 'Weesp bij Gooise Meren' en het andere VVD-raadslid voorstander van Gooise Meren) staat er opportunistischer in. CDA-raadslid Jan Renzenbrink ziet het zelfstandig blijven van Weesp niet als reële optie, maar wijst op het recht van het comité om een stemadvies uit te brengen. En dat advies bevalt hem wel: "Als we eerst maar de fusie met Amsterdam afblazen."

'Het comité licht bij voortduring burgers onjuist voor'