Veel bewolking, overwegend droog, kans op mist

Een hogedrukgebied boven West-Rusland krijgt een verbinding met een ander hogedrukgebied nabij Portugal. Deze 'brug van hoge luchtdruk' bepaalt het weer in onze contreien van donderdag tot in het weekeinde. Onder de vleugel daarvan is het rustig en overwegend droog weer. Er is veel bewolking en daarbij is er kans op mist. De maximumtemperatuur ligt rond het langjarig gemiddelde van 5 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag kan er wat lichte regen vallen. Overdag is het meest bewolkt en nevelig. Er waait een zwakke wind tussen zuid en zuidoost. In de nacht daalt het kwik naar circa 3 graden, overdag oplopend naar 6 graden. Vrijdag verandert er nauwelijks iets. Het blijft rustig en droog, maar overwegend bewolkt en nevelig met kans op mist.

Het weekeinde

In het weekend trekt de zuidoostenwind geleidelijk aan tot matig. Het blijft echter overwegend bewolkt en nevelig. In de nacht daalt de temperatuur tot bij het vriespunt. Er is kans op een graadje vorst aan de grond. Overdag wordt het 5 graden. Na het weekend neemt de regenkans toe en stijgt de temperatuur enkele graden.

Weetje

2017 was met een gemiddelde temperatuur van 10.9 graden het vierde zeer warme jaar op rij. Gemiddeld over de periode 1981-2010 is 10.1 graden. In de top 10 van warmste jaren staan allemaal jaren vanaf 1990, de meeste vanaf 2000. Dit beeld past in een opwarmend klimaat. Met circa 950 mm neerslag (830 mm normaal) was 2017 ook nat. Met 1740 zonuren (1640 uren normaal) zonnig.