Briefschrijver Ferd. Vermeulen pleit voor minder autoverkeer in het centrum.
Briefschrijver Ferd. Vermeulen pleit voor minder autoverkeer in het centrum. Foto: Marieke van Veen

'Er is teveel verkeer door het centrum'

Wij stellen de kolommen van onze krant graag open voor lezers die willen reageren op het nieuws. Dit is een selectie van de brieven die we afgelopen week ontvingen.

Straatlantaarns

Ik ben het helemaal met Hein Stulemeijer eens: Weesp is te donker. De lantaarnpalen staan ook zo hoog dat het licht amper over de straten schijnt en zijn zo gedempt dat als ik de Irenelaan op rij ik amper de zebrapaden zie. Laat staan als het regent, dan is de weg ook nog eens als een spiegel. Je ziet amper voetgangers over het zebrapad lopen en de fietsers zonder licht zijn helemaal niet te zien. Ouderen van Oversingel gaan en durven de straat niet op vanwege de slechte verlichting. Maar ja, bij GroenLinks is het milieu belangrijker dan een mensenleven, schijnt het.
A. van Alphen

Parkeerbeleid Binnenstad

In een van de laatste edities van 2017 kondigde de wethouder van Verkeer en Vervoer mw. Heijstee weer de volgende overlegronde aan omtrent de aanpak van het parkeerprobleem in de binnenstad van Weesp. Het probleem wordt, net als het aantal geparkeerde (vracht)auto's van ondernemers en auto's met buitenlandse kentekens, in Weesp alsmaar groter. Na de eerdere groots opgezette enquête onder binnenstadbewoners en ondernemers en een uitgebreid onderzoek van een onderzoeksbureau ligt er een aanbeveling op tafel. In plaats van nu door te pakken en onder meer vergunningparkeren en herinrichting van het betaald parkeren alvast als quick wins in te voeren, krijgen we een volgend 'groots onderzoek' onder alle belanghebbenden. Nu zijn er twee mogelijkheden: óf we hebben geen daadkrachtig stadsbestuur óf er is een dubbele agenda waarbij belangen van anderen een grote rol spelen waardoor een oplossing weer op de lange baan geschoven wordt. Geacht stadsbestuur, mw Heijstee: stop met het zoveelste onderzoek en pak snel alle problemen aan. In het bewuste artikel gaf u zelf al een aantal goede oplossingen.
Wilco van Elk

Gladheidsbestrijding

Het strooibeleid verslechtert door bezuinigingen die dertig jaar geleden zijn ingezet op het gebied van de werkplaats, het materiaal en de mensen. Er is veel mis. Een opsomming: Alle bruggen zijn aan de buitenrand niet beschermd. Als je valt, glij je in het water. Personeel op leeftijd word niet vervangen. De man van onder meer het materieelonderhoud werkt nu alleen, zijn collega is met pensioen. Deze man loopt op zijn tandvlees en heeft bij sneeuwval ook nog strooidienst. Alle mannen werken van 7.00 tot 16.00 uur en worden daarnaast opgeroepen om te strooien, dat kan oplopen tot zeer veel uren. Geen van allen heeft een antislipcursus gehad, terwijl ze zelf het meeste gevaar lopen. Vroeger was je verplicht je eigen stoep schoon te maken, maar door bezuinigingen is er geen handhaving meer. Strooizout heeft als nadeel dat het ingereden moet worden anders werkt het niet, dus op straten waar weinig gereden wordt helpt het niet. De mannen rijden in wagens die aangepast zijn aan de zware zoutstrooiers, maar een zwaarwegend nadeel is dat de stoelen niet luchtgeveerd zijn, wat veel energie kost en kan leiden tot rugklachten. Er was een kleine trekker die de stoepen sneeuwvrij kon borstelen, maar die is wegbezuinigd. Belangrijk materieel wordt maar niet vervangen, zodat de medewerkers steeds meer ongeschikt materiaal moeten inzetten. Het heeft geen nut om te schuiven met een pick-up met een neus waar je geen zicht mee hebt. Wij vergen met zijn allen steeds meer van de gemeentelijke werkplaats en Weesp wordt ook steeds groter, maar met zo'n klein team hiervoor steven je af op zware ongelukken en dat is onacceptabel.
henk schenkel

Herinrichting Nieuwstad

Met dank aan de schrijver dhr. A. Bijzet van d.d. 20 december 2017. Na de meldingen van liefhebberijen in de winter en dat hij en vele anderen weer lekker door het centrum mogen en dan ook nog voorrang hebben bij de Breedstraat, stoort ons als binnenstadbewoners. Daar is de Nieuwstad eigenlijk niet voor bedoeld. Wij snappen het wel, maar de door u genoemde 7 Heuvelenweg (Aetsveldselaan) is ooit ontworpen voor de toegang en het uitgaande verkeer van deze wijken ten zuiden van het centrum. In 2006 is nl. een enorme blunder gemaakt om de toegang en het uitgaande verkeer via de Aetsveldselaan zo moeilijk te maken dat het makkelijker is om het centrum kiezen. Normaal zou je denken dat een binnenstad c.q. centrum gemeden zou moeten worden om het verkeer af te wikkelen. In Weesp dacht men daar anders over. Volgens gemeentelijk schrijven was het niet zo erg en - het mooiste komt nog - het is maar tijdelijk. Maar na 12 jaar ben ik de weg kwijt. Gelukkig is ons toegezegd dat een eventuele oplossing wordt meegenomen in de herontwikkeling van de Groeneweg / Van Houtenlaan. Het 'meegenomen' is, zoals de ervaring leert, gevuld met leegte. Het aanbod van de heer Bijzet om de interesse een Weesper burgerlijke oplossing te overwegen met lift naar het zuiden zal het niet halen. Onze dienstverleners hebben niets met Weesper ideeën / oplossingen. Het zijn namelijk geen Weespers, evenals de ingehuurde adviesbureaus. Als de heer Bijzet toch gevraagd wordt naar Groesbeek te rijden voor een idee/oplossing, wil ik graag met hem mee en doneer de lunch. Deal!
Ferd. Vermeulen