Het stadhuis en het Grote Plein.
Het stadhuis en het Grote Plein. Jakop Slegt 1965

Jakop Slegt, kunstenaar die leefde in zijn eigen wereld

In Leeuwenveld is afgelopen jaar een straat vernoemd naar Jakop Slegt. Wie was deze mysterieuze Weesper kunstenaar?

WEESP 'Vroeger liep Jakop altijd met een lichte grijns over straat in Weesp, maar of het pret of spot was, was niet duidelijk. Hij was een man die van binnen leefde. Hij had zijn eigen leefwereld en hoe de rest erover dacht, kon hem niets schelen. Als hij buiten tekende, droeg hij een alpinopet en rookte een pijpje alsof hij in gedachten in Frankrijk was.'

Bovenstaande beschrijving komt uit het prachtige prentenboek dat Lars Boom en Gerrit Portengen in juli 2005 over Jakop maakten. Jakop Slegt (1934) was een begenadigd pentekenaar. Hij maakte surrealistische tekeningen en straatbeelden. Zijn werk toont het Weesp waar hij in de jaren vijftig kwam wonen; eerst aan de Achtergracht, later aan de Middenstraat. Zijn grootste triomf was een tentoonstelling in het Singermuseum in 1971. De NOS zond een documentaire over zijn werk uit.
Ternauwernood slaagden Jakop en zijn vrouw Anna er enige tijd in te leven van Jakops werk. Niet zelden kwam daar een bedelbrief aan te pas. Jakops grote droom was om architect te worden van zijn eigen boerderij. Hij vertrok via Steenwijk naar Frankrijk om die droom te verwezenlijken. In 1989 kwam Jakop terug. Gescheiden van Anna, berooid en doodziek. Hij stierf in 1990 aan longkanker. Vlak daarvoor zocht hij bij Bijvoet een peperduur helderblauw joggingpak uit waarin hij begraven wilde worden. Met alpinopet. Hij leefde nog steeds in zijn eigen wereld.

Weesp in de tobbe.
Zicht op Weesp aan de Vecht