'Moeder en kind' op de hoek Amstellandlaan / Kostverlorenstraat.
'Moeder en kind' op de hoek Amstellandlaan / Kostverlorenstraat. Foto's: Marieke van Veen

Een rondje langs het werk van Jan Spiering

Beelden aan Zee in Scheveningen staat komende weken in het teken van Jan Spiering. De beeldhouwer woonde tien jaar in Weesp.

WEESP Ter ere van de verschijning van een boek over het leven en werk van Jan Spiering houdt museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling met werken van de beeldhouwer. Spiering woonde van 1964 tot 1974 in Weesp - eerst aan de Tuinkade, later in de Julianastraat. In die tien jaar wist hij vanuit de toen florerende Beeldende Kunstenaarsregeling drie beelden te 'slijten' aan de gemeente Weesp. Spiering overleed in 1994, maar de drie beelden staan hier nog steeds.

Jan Spiering studeerde aan de Amsterdamse Rijksakademie. Als kunstenaar werkte hij autonoom, voor de openbare ruimte en gaf les. In 1965 won hij de Prix de Rome.

Toen Spiering al een paar jaar in Weesp woonde, verwittigde hij de gemeente Weesp van zijn aanwezigheid in de hoop een opdracht in de wacht te slepen. Dit leidde in 1970 tot de aanschaf van 'Moeder en kind', dat op de hoek Amstellandlaan / Kostverlorenstraat te vinden is. In 1974 wordt zijn schets voor 'Meisje met kat' uitgevoerd; dit levert Spiering de Buys van Hultenprijs op. Een grote versie belandt op de Korte Stammerdijk, waar het meisje tegenwoordig uitkijkt op het geldpakhuis van Geldservice Nederland. Spiering had enige tijd een atelier op het terrein van de firma Methorst, toen nog gevestigd aan de Provincialeweg in Driemond. Daar keek hij uit op de polder. Dit uitzicht inspireerde hem tot 'Polderimpressie', een beeld dat bestaat uit vier bij elkaar schuilende koeien. Het staat in Aetsveld, op de kruising Grote Weer, Kleine Weer met de Bastionweg. 'Polderimpressie' is het enige Weesper beeld dat is opgenomen in de Beeldengids Nederland

Brons, gips en kleinplastiek

De tentoonstelling in Beelden aan Zee toont een overzicht van enkele grote werken in brons en gips en veel kleinplastiek. De opening was vrijdag 12 januari en de expositie loopt tot 18 februari.

'Meisje met kat' op de Korte Stammerdijk.
'Polderimpressie' in Aetsveld.