Kromhout: '
Kromhout: '"Kinderen hebben er recht op om te weten wat onze regering van plan is.' Foto: Chris van Houts

De plannen van de regering, maar dan in begrijpelijke taal

WEESP Het regeerakkoord telt ruim 60 pagina's. Weesper schrijver Rindert Kromhout bewerkte het tot een kindvriendelijke versie van 15 bladzijden. Geschikt voor kinderen vanaf groep 8. Maar ook voor volwassenen heel prettig leesbaar.

door Ingrid Voet

Het laatste werk van Kromhout voor kinderen gaat niet over de Kleine Ezel of Erge Ellie en Nare Nellie. Kinderrechtenorganisatie Save the Childeren vroeg hem om de plannen van de nieuwe regering in het regeerakkoord te 'hertalen', zodat ook kinderen het goed kunnen begrijpen en erover kunnen meepraten. Het resultaat: een handzaam regeerakkoord met leuke illustraties van Jan Jutte. In begrijpelijke, maar zeker niet kinderachtige taal, bedoeld voor kinderen in groep 8 en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. En de onderwerpen zijn evenmin kinderachtig. Ook ingewikkelde zaken als de belasting staan in 'Regeerakkoord in Kindertaal'. "Maar dan zo dat ik het zelf ook begrijp", zegt Kromhout. Hij schreef het zo: 'Zo zijn er nu vier belastingschijven. Hoe meer geld je verdient, hoe hoger de schijf waarin je terecht komt en hoe meer je moet betalen. (...) Zit je in schijf 4, dan moet je een beetje schijf 1, een beetje schijf 2, een beetje schijf 3 en een beetje schijf 4 betalen. Wie verzint er nou zoiets! Dat moeten twee schijven worden, dat is veel minder ingewikkeld. Wie weinig verdient, betaalt weinig belasting, wie veel verdient, betaalt veel. Klaar.'

Zelf moest Kromhout wel eerst het hele regeerakkoord doorspitten zeker? "Nou, ik heb er wel in gelezen. Buitengewoon wollig taalgebruik. Als je het ingewikkeld kunt zeggen, moet je het vooral niet makkelijk zeggen blijkbaar. Gelukkig had Save the Childeren een aantal onderwerpen uitgekozen, dus kon ik me daarop richten", vertelt Kromhout. "Het lastigste was voor mij om echt alleen de plannen van de regering op te schrijven zonder mijn eigen mening erbij te geven. Ik vond het ook best moeilijk dat ik er daardoor niet zo veel humor in kwijt kon, maar in de tekeningen van Jan Jutte kon dat gelukkig weer wel."

Het was een leuke klus, vond de schrijver, en ook belangrijk. Het is vooral bedoeld als uitgangspunt om in de klas over door te praten. Verplichte kost op school, wat Kromhout betreft. "Kinderen hebben er recht op om te weten wat onze regering de komende jaren van plan is. Ik hoor trouwens ook wel van volwassenen dat ze het prettig vonden om de regeringsplannen eens in begrijpelijke taal te lezen." 'Regeerakkoord in Kindertaal' is voor iedereen via internet gratis te downloaden.

'Regeerakkoord in Kindertaal' is onder meer te vinden op www.rindertkromhout.nl.

'Ik heb het zo opgeschreven dat ik het zelf ook begrijp'