Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Ingezonden brieven van lezers

Fusiereferendum

Comité Zelfstandig Weesp laat via een spam-e-mailcampagne aan de inwoners van Weesp weten dat ze tegen een fusie is en dat ze ons adviseert bij het fusiereferendum te stemmen voor een fusie met Gooise Meren. Het is bizar, treurig en dom dat dit comité het referendum misbruikt om haar gram te halen. Want stel dat een meerderheid bij dat referendum kiest voor Gooise Meren, dan kan de gemeenteraad niet anders dan de uitslag van het referendum negeren. Immers, het is dan onbekend of de burger echt wenst te behoren bij het Gooi of dat dit proteststemmen zijn geweest. Natuurlijk is het mooi dat mensen betrokken zijn bij hun gemeente. Het is alleen jammer dat dit comité die andere betrokken Weespers zo grof diskwalificeert. In de spammail worden de raadsleden 'onze zogenaamde vertegenwoordigers' genoemd. Een diskwalificatie van de Weesper stemgerechtigden. Raad en stadsbestuur hebben de afgelopen jaren verschillende onafhankelijke deskundigen ingehuurd, er zijn onderzoeken gedaan en ook de burger is uitgebreid betrokken geweest bij het proces. Wij mogen er toch van uitgaan dat de raadsleden hun keuzes hebben gemaakt op basis van deze uitgebreide kennis? Daarvoor hebben we ze aangesteld. Spijtig dat onze democratische regels het mogelijk maken dat een klein groepje verongelijkte mensen met 476 (discutabele?) stemmen de 8000 bewuste Weesper stemmers zo aan de kant kunnen zetten. Met de uitslag kan door de geadviseerde proteststemmen niets worden gedaan. Wat een verspilling van energie en geld.
Vreneli Stadelmaier, Ruud Lampers

In het WeesperNieuws van 10 januari werd de oproep van het Comité Zelfstandig Weesp bij het komend referendum op Gooise Meren te stemmen door de pro-Amsterdamse partijen in de raad buitengewoon fel aangevallen. Volgens Lars Boom (WSP) en Saskia ter Kuile (D66) heeft het comité de Weespers misleid en voorgelogen. Volgens GroenLinks is het referendum bij voorbaat waardeloos geworden. Dat is toch hoogst merkwaardig. Ten eerste heeft het comité de raad verschillende malen gevraagd zelf een referendum te organiseren. Alleen D66 en DSB voelden daarvoor, de andere partijen niet. Toen hebben wij zelf een referendum aangevraagd. Wij werden daarbij geadviseerd door Christian Zierleyn (D66), die ons attent maakte op de mogelijkheid van een referendumvraagstelling Amsterdam, Gooise Meren of geen van beide. Daar hebben wij steeds voor gepleit. Het college van B en W kwam echter met de vraagstelling Amsterdam of Gooise Meren. Wij hoopten erop dat vanuit de raad die vraagstelling zou worden veranderd. Volgens eigen zeggen heeft Lars Boom in het presidium van de raad ook gepleit voor een dergelijke vraagstelling en hij zou daarbij zijn gesteund door Zierleyn. Uiteindelijk werd op 9 november jl. een amendement aangenomen dat leidde tot de vraagstelling Amsterdam ja of nee. Daar konden wij prima mee leven! Maar in de extra raadsvergadering van 22 december werd die vraagstelling, die door de onafhankelijke adviescommissie van deskundigen ook was aanbevolen, op juridisch aanvechtbare wijze weer door de raad teruggebracht naar een keuze tussen Amsterdam of Gooise Meren. Iedere Weesper moet nu daaruit een keuze maken. En dat doen wij dus ook. Dat is ons democratisch recht. Bovendien is het toch volkomen duidelijk dat Weesp als klein onderdeeltje van Amsterdam-Zuidoost niets meer te vertellen zal hebben. Bij Gooise Meren blijft een kans op het behoud van de eigen Weesper vertegenwoordiging. Het is juist de WSP die de Weespers een rad voor de ogen draait door maar steeds te beweren dat Amsterdam het bij een ambtelijke fusie zal laten!
Gjalt Zondergeld, Comité Zelfstandig Weesp

In het artikel 'Oproep comité maakt het referendum waardeloos' (WN 10 januari). wordt het advies van het Comité Zelfstandig Weesp om tegen een fusie met Amsterdam te stemmen, uitgelegd als als: 'obstructie van het fusieproces door de mensen aan te raden in het referendum tactisch te kiezen'. Mij bekruipt eerder het gevoel dat juist de politiek haar wens met Amsterdam te fuseren van extra kracht probeert te voorzien door de activiteiten van het comité in een dubieus daglicht te stellen. Ik denk dat de inwoners van Weesp simpelweg moeten stemmen voor wat verstand en gevoel hen ingeeft en ik denk ook dat het merendeel van de Weespers dat van plan is. Het zou weleens kunnen zijn dat het gemeentebestuur door vooraf stemming te maken per saldo het stemgedrag sterker tracht te beïnvloeden dan het fel bekritiseerde comité.
Daan van den Wall Bake

Column Hans Burggraaff

Wat een grauwe column van onze gewaardeerde stadgenoot Hans Burggraaff afgelopen woensdag. Alsof onze prachtige sinterklaasintocht is versjteerd door een groepje demonstranten tegen Zwarte Piet. Deze mensen hadden het recht om daar te staan, dat heeft niets met de "politieke correctheid van het gastvrije Weesper stadsbestuur" te maken. Petje af voor deze demonstranten, die de moeite namen om uren in Weesp te komen koukleumen om voor hun zaak te pleiten. De heer Burggraaff zag één Weespse onder de demonstranten. Betekent dat dat er in Weesp geen steun is voor hun strijd? Onzin! De PvdA is vierkant vóór een veelkleuriger stoet pieten en roept alle betrokkenen op hier in goede harmonie naar toe te werken.
Bert Keesman, lijsttrekker PvdA Weesp