Museum neemt bezoekers mee naar de molen, de Grote Kerk en Fort Ossenmarkt.
Museum neemt bezoekers mee naar de molen, de Grote Kerk en Fort Ossenmarkt. Foto: Marieke van Veen

Met 'Uitgelicht' naar de monumenten toe

WEESP De wisseltentoonstelling 'Uitgelicht' van Museum Weesp belicht de bijzondere kanten van vier bekende Weesper monumenten. Vanaf deze week koppelt het museum de expositie aan rondleidingen naar die monumenten toe. De Grote Kerk is zondag 21 januari als eerste aan de beurt.

door Marieke van Veen

De tentoonstelling 'Uitgelicht' geeft de bezoeker in een keer veel informatie over de belangrijkste Weesper monumenten, maar er is maar één manier waarop je deze gebouwen echt leert kennen. "En dat is door ze daadwerkelijk te bezoeken. Door er rond te lopen, de geur op te snuiven en hun schatten te bewonderen", zegt museummedewerker Anne Merkx.

Van oktober tot maart

De tentoonstelling loopt sinds oktober tot en met maart. Dat de koppeling met de rondleidingen nu pas wordt gemaakt, is een bewuste keuze. "We wilden wachten tot na de feestdagen; voor veel mensen toch een drukke periode. Met december achter de rug zien veel mensen januari als een saaie maand. Daarom leek het ons leuk om er nu mee te beginnen; we denken mensen hier een leuke middag mee te kunnen bieden."

Leuk voor de hele familie

'We beginnen expres nu, omdat januari wordt gezien als saaie maand'

Het idee is dat de deelnemers op de bewuste dagen om 14.00 uur eerst een half uur de tentoonstelling bekijken en dan om 15.30 uur met de begeleiders meegaan naar het monument. Ter plaatse krijgen ze een rondleiding van circa een uur. Daarna kunnen ze nog terug naar het museum om de rest van de collectie te bekijken. Merkx: "De rondleidingen zijn leuk voor iedereen die geïnteresseerd is in monumenten en historie en ook voor kinderen is dit een leuke activiteit." Dit is het schema: zondag 21 januari de Grote Kerk, zaterdag 27 januari Molen de Vriendschap, zondag 11 februari het fort aan de Ossenmarkt, zondag 18 februari de Grote Kerk, zaterdag 24 februari Molen de Vriendschap, zaterdag 3 maart Molen de Vriendschap, zondag 11 maart het fort aan de Ossenmarkt en tot slot zondag 18 maart de Grote Kerk. Voor de rondleidingen geldt een toeslag van € 3,50 op de entreeprijs.