Nel Mateman (links) en Pauline Knaven (rechts) werden vorige week verrast door wethouder Heijstee.
Nel Mateman (links) en Pauline Knaven (rechts) werden vorige week verrast door wethouder Heijstee. Foto: André Verheul

'Eigenlijk is vrijwilligers-werk doen heel gewoon'

WEESP Nietsvermoedend togen Nel Mateman en Pauline Knaven vorige week naar het stadhuis voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Tot hun grote verrassing kregen zij daar van wethouder Astrid Heijstee de Vrijwilligerserkenning.

Drie verenigingen en organisaties gingen Mateman en Knaven voor: de Weesper Triatlon, Vechtloop Weesp en Weesp Marketing. Deze keer werd de erkenning toegekend aan de twee dames, die zich ieder op veel verschillende manieren inzetten als vrijwilliger. Dat hadden ze beiden niet verwacht. "Het was een enorme verrassing", vertelt Knaven. "Na de speech van de burgemeester vroeg wethouder Heijstee het woord en begon iemand te beschrijven die ze speciaal wilde bedanken. Dat was Nel Mateman, ze stond toevallig naast me. Daarna ging ze nog iemand beschrijven en toen werd wel duidelijk dat het over mij ging. Ik herkende mezelf erin en kreeg het er erg warm van." Knaven zit in het bestuur van de Zonnebloem en is actief in het buurtpanel van de wijk Zuid. "Rita Timmer en ik organiseren in de buurt activiteiten voor bewoners, vooral ouderen, in samenwerking met Oversingel. Ik ben ook maatje geweest van een aantal mensen en ik heb een tijdje gekookt in een woongroep in Oversingel. En o ja, ik ben betrokken bij de werkgroep 'Kom erbij' van de gemeente om meer mensen te betrekken bij activiteiten om ze uit hun isolement te halen en met elkaar in contact te brengen", somt Knaven op. Het begon allemaal toen haar moeder jaren geleden in Oversingel woonde. "Zij is alweer vier jaar geleden overleden helaas. Ik zat ook in de cliëntenraad. Daar ben ik een beetje blijven hangen. Ik heb gewoon iets met mensen, van jong tot oud, die wat ondersteuning en aandacht nodig hebben. Dat geeft veel voldoening. Ik vind het ook heel normaal om te doen, niets bijzonders. Ik heb het zelf goed, ik heb er tijd voor en het zit in me om ook tijd in anderen te steken." De erkenning vind Knaven heel leuk, vooral omdat het zo onverwachts kwam, maar nodig om door te gaan met haar goede werk is het niet. "Ik krijg al veel complimenten, maar op deze manier de erkenning krijgen, is gewoon leuk. Ik ga nog niet stoppen; soms zet ik dingen wel op een lager pitje als het wat te veel wordt, balans is belangrijk in het leven." De bos bloemen heeft ze meteen na de receptie langsgebracht bij Rita Timmer, die er niet bij kon zijn in het gemeentehuis. "Die heeft ze ook verdiend", vond Knaven.

Nel Mateman was samen met de Syrische mannen die ze wekelijks taalles geeft in de Buurtkamer naar de nieuwjaarsreceptie gekomen. "De Vrijwilligerserkenning was een overdonderende verrassing. Ik vond het heel bijzonder en was er eerst wel verlegen mee. Ik woon nu 14 jaar in Weesp en er zijn zo veel mensen die al jaren zo veel vrijwilligerswerk doen, dus waarom nou juist ik? Mijn dochter zei: als ik dat lijstje zie is het wel terecht, dus moet ik er maar blij en dankbaar voor zijn." Mateman was betrokken bij de oprichting van het Wmo-platform en was jarenlang voorzitter van Wijkoverleg Hogeweij. "Van daaruit zijn de Vrouwen van Weesp opgericht en ook hebben we ons beziggehouden met de hangjongeren in het winkelcentrum. Tot voor kort heb ik preventief huisbezoeken voor 75-plussers gedaan." Mateman is nu zelf 75, maar zo'n bezoek zal zij niet nodig hebben, grapte Heijstee in haar toespraak. Mateman somt verder op: "Ik werk mee aan het radioprogramma 'Flower Power' op Radio Weesp en in de Buurtkamer oefen ik één keer per week de taal met Syrische mannen. Op de oorkonde staat zo mooi dat ik de lessen die mijn vader mij geleerd heeft in praktijk heb gebracht. Inderdaad leerden wij dat je als je iets kunt doen voor een ander, je dat ook doet. Ik heb ook mijn hele leven al vrijwilligerswerk gedaan, op alle mogelijke terreinen. Er zijn zo veel leuke dingen om te doen. Om iets te kunnen betekenen voor een ander kan je eigen ijdelheid strelen, maar het is toch vooral heel bijzonder, ik doe dat graag. Zolang ik door kan gaan, ga ik door."