De toekomstige bewoners van de woongroep kunnen de faciliteiten van Oversingel gebruiken.
De toekomstige bewoners van de woongroep kunnen de faciliteiten van Oversingel gebruiken. Foto: Brian Elings

'Samen oud worden en iets voor elkaar en voor Weesp betekenen'

vervolg pagina 3

"Tussen zelfstandig wonen en een verzorgingshuis zit bijna niets", zegt Ingrid Dokter (65), voorzitter van Stichting Woongroep Weesp. "En dat terwijl de transitie in de ouderenzorg wel om nieuwe ontwikkelingen vraagt. Het houdt me al langer bezig. Ik heb het bij mijn eigen ouders gezien, die zaten op hoge leeftijd in een veel te groot en te duur huis. Ik vroeg me steeds vaker af: hoe zou ik zelf het liefst wonen als ik ouder wordt?"

Het antwoord: "In nabijheid van gelijkgestemden en dan waar het kan iets betekenen voor elkaar en voor de buurt." De beoogde locatie ziet Dokter helemaal zitten: "Het is een stukje braakliggende grond van Abbott, op loopafstand van horeca, winkels en bushaltes. Het grenst aan de aanleunwoningen aan de De Kuyperlaan en kijkt uit op zorgcentrum Oversingel. Als je eens je dag niet hebt kun je in Oversingel eten of gebruikmaken van hun andere faciliteiten. En het gezondheidscentrum zit ook nog eens om de hoek!"

Parkje opknappen

Hoe het wooncomplex eruit komt te zien is nog niet bekend, maar uitgangspunt is dat de woningen geen tuin zullen hebben. Dokter: "In de omgeving is namelijk al genoeg groen, het is alleen nogal verwaarloosd. Daar willen wij graag iets aan doen. We willen het parkje opknappen, een moestuin aanleggen én we hebben plannen voor een open atelier en/of een buurthuiskamer. Het doel is om deze locatie veel beter te benutten. Dat komt de hele buurt ten goede." De eerst volgende stap is nu een haalbaarheidsonderzoek. Zodra de eerste tekeningen bekend zijn, wordt er een inloopavond voor de buurt belegd.

Ingewikkeld project

'Wij zijn de eersten, dus wij moesten helemaal zelf het wiel uitvinden'

De Weespse werkt al jaren aan het project: "In het begin voelde het soms als trekken aan een dood paard, maar nu zit er schot in. Het was - en is - ook best ingewikkeld, want een woongroep in deze opzet bestaat nog niet in Weesp. Er komen er in de toekomst vast meer, maar wij hebben zelf het wiel moeten uitvinden. Nu de plannen concreter worden, wordt er heel enthousiast gereageerd. De gemeente, de politiek, Vivium, Van Wijnen, de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp: ze denken aan alle kanten met ons mee."

25 appartementen

De woongroep moet gaan bestaan uit circa 25 appartementen in drie categorieën: van 50 m2 met een huurprijs ruim onder de huurgrens, van 65 m2 met een huurprijs net onder de huurgrens en van 80 m2 met een huurprijs boven de huurgrens. Het wordt een woongroep voor mensen die houden van sociaal contact en cultuur en die graag iets voor elkaar en anderen willen betekenen. Een door de stichting op te zetten bewonersvereniging gaat de kandidaat-huurders hierop 'toetsen'.

www.woongroepweesp.nl