Donderdag kans op storm

Donderdag trekt een sterk uitdiepende randstoring over de Noordzee. Het veroorzaakt een zuidwesterstorm met uitschieters boven 100 km/uur. Verder enige tijd regen en een oplopende temperatuur. In het weekeinde komt vanuit het westen een gebied van hoge druk dichterbij. De neerslagkansen nemen geleidelijk af. Het wordt rustiger met kans op lichte vorst in de nacht.

Donderdag en vrijdag

Donderdag regent het eerst enige tijd, later volgen opklaringen. De zuidwestenwind wakkert aan tot hard of stormachtig, aan de kust waarschijnlijk enige tijd storm (windkracht 9). De temperatuur loopt op naar 9 graden. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot rond het vriespunt. Er vallen vrijdag enkele buien: regen, hagel of (natte) sneeuw. Het wordt 4 graden.

Het weekeinde

Zaterdag kunnen lokaal nog enkele winters getinte buien vallen, maar de neerslagkans neemt af. Zondag blijft het vaak droog, maar een enkele winterse bui blijft mogelijk. Er is verder vrij veel bewolking. Nu en dan schijnt de zon. De westenwind neemt verder in kracht af tot matig en krimpt naar zuid. In de nacht vriest het licht, in de middag wordt het circa 3 à 4 graden.

Weetje

Donderdag precies elf jaar geleden, op 18 januari 2007, trok een zware storm over Nederland met gemiddeld windkracht 10. Ongeveer 60% van de zware stormen komt voor in de winter, in december, januari en februari. Winterweer met langdurige vorst en sneeuw komt tenslotte minder vaak voor dan het winderige wisselvallige weer in onze overwegend zachte winters.