De nieuwe woningen zijn deels prefab geproduceerd.
De nieuwe woningen zijn deels prefab geproduceerd. Foto: Marieke van Veen

Eerste nieuwe kamers in De Hogeweyk kunnen al snel worden betrokken

Verpleeghuis De Hogeweyk breidt uit. Vier nieuwe woningen met in totaal 28 kamers brengen het aantal bedden op 180. De oplevering is binnen een à twee maanden.

WEESP De uitbreiding van de vier nieuwe zorgwoningen van verpleeghuis De Hogeweyk aan de Heemraadweg nadert zijn voltooiing. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de 28 nieuwe slaapkamers binnen twee maanden gefaseerd worden opgeleverd. Hiermee kan in één klap een deel van de wachtlijst worden weggewerkt. Daarnaast bieden de nieuwe kamers Vivium de mogelijkheid om de kwestie rond de afvloeiing van de laatste tweepersoonskamers af te ronden.

De bouw van de nieuwe woningen is in september 2017 van start gegaan. Boven op de bestaande laagbouw aan de kant van de parkeerplaats komen vier nieuwe zorgwoningen met ieder zeven eenpersoonsslaapkamers. Ook deze nieuwe woningen worden ingericht volgens het leefstijlconcept waar De Hogeweyk internationaal vermaard om is.

Van 152 naar 180 bedden

De wens om uit te breiden komt voort uit de groeiende wachtlijst. Er is veel interesse in de bijzondere woonomgeving van De Hogeweyk. Daarnaast is door de toenemende vergrijzing van Nederland het aantal mensen met dementie stijgende. De vraag naar kleinschalige verpleeghuiszorg is als gevolg hiervan toegenomen. De 28 nieuwe kamers brengen het aantal bedden in verpleeghuis De Hogeweyk van 152 naar 180.

Onrust versus afleiding

De vier nieuwe zorgwoningen zijn deels prefab geproduceerd, wat scheelt in de doorlooptijd van de werkzaamheden. Toch kan niet worden voorkomen dat het realiseren van de opbouw overlast en onrust met zich meebrengt. Woordvoerder Marieke van Doorn: "We hebben geprobeerd op momenten van overlast activiteiten te houden in een ander gedeelte van De Hogeweyk, zodat de bewoners er zo min mogelijk last van hadden. Aan de andere kant zijn er ook wat bewoners op wie de reuring een positieve uitwerking heeft. Het volgen van de werkzaamheden doorbreekt de dagelijkse sleur en biedt afleiding. Vooral de hijskranen trokken bekijks."

Herinrichting

Als de uitbreiding is afgerond kan Vivium Zorggroep verder met het volgende (ver)bouwproject aangaande verpleeghuis De Hogeweyk. Van Dooren: "Later dit jaar vindt er ook nog een herinrichting plaats binnen de bestaande woningen. De tweepersoonsslaapkamers die er nu nog zijn, worden ook eenpersoonsslaapkamers. Dat is iets waar we al langer naar toe werken, dus er zijn al bijna geen tweepersoonskamers meer. Maar straks dus helemaal niet meer."

Meer privacy

De afschaffing van meerpersoonsslaapkamers is het gevolg van een kabinetsbeleid op het gebied van modernisering van de ouderenzorg, dat al in de jaren negentig in gang is gezet. Dat kwam toen voort vanuit de wens om de privacy en de persoonlijke levenssfeer van verpleeghuisbewoners te verbeteren. Nieuwe verpleeghuizen worden volledig ingericht met eenpersoonskamers, voor bestaande verpleeghuizen was dat vanzelfsprekend een ingewikkelder proces.