Landscroon is dringend aan een onderhoudsbeurt toe. Zal er ook een klein crematorium komen?
Landscroon is dringend aan een onderhoudsbeurt toe. Zal er ook een klein crematorium komen? Foto: Christian Pfeiffer

Klein crematorium op Landscroon?

De vestiging van een kleinschalig crematorium is een manier om het enorme achterstallig onderhoud aan begraafplaats Landscroon te financieren, zeggen B en W.

WEESP Er is een kansrijk scenario voor een kleinschalig crematorium bij begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg, zo wijst de inventarisatie uit die de gemeente heeft laten doen. Maar er blijkt nog iets anders: de staat van onderhoud van Landscroon is erg slecht en het betreden van sommige paden zelfs gevaarlijk.

Vanuit de uitvaartbranche klinkt al langer de vraag naar een crematorium in Weesp. Diverse partijen pleitten vier jaar geleden in hun verkiezingsprogramma voor een nader onderzoek. Begraafplaats Carspelhof aan de Utrechtseweg leek de meest logische locatie, maar dat viel definitief af, tot opluchting van de directomwonenden die fel tegen een crematorium in hun buurt protesteerden. Het gebied is beschermd (afgeven bouwvergunning wordt lastig) en de verkeersdruk op de kwetsbare Utrechtseweg speelde een rol.
Blijft over: Landscroon, de oude maar fraaie begraafplaats aan de Korte Muiderweg (of Nijverheidslaan), de laatste rustplaats van veel bekende Weesper families en lokaal historische personen. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven uit te zoeken wat op dit tere stukje Weesp de mogelijkheden zijn voor een klein crematorium op Landscroon. De voor- en nadelen van drie scenario's zijn op een rijtje gezet in een raadsvoorstel. B en W sturen aan op het verder uitwerken van het 'Binnen Landscroonscenario', waarbinnen de huidige begraafplaats ruimte gevonden wordt voor een klein crematorium, inclusief parkeervoorzieningen. Dat kan door aan de achterzijde een aantal graven te ruimen die daar al langer aan toe zijn. Dat betreft niet het historische deel. "De begraaffunctie kan weer hersteld worden op Landscroon. Door een vernieuwde bedrijfsvoering ontstaan opbrengsten die het onderhoud (deels) kunnen dekken. Door een goede opknapbeurt van bomen, paden en watersingel, eventueel een renovatie van de historische toegangspoort zal Landscroon de uitstraling en allure van een oud park / historische begraafplaats krijgen", schetsen B en W.

Omwonenden

De andere kant van het verhaal is: meer verkeer en meer parkeerplaatsen. De omwonenden hebben eerder aangegeven dat dit bezwaren op zal leveren. "En de bewoners van de woning op Landscroon voorzien een bedreiging van hun woongenot en een verminderde bereikbaarheid van hun woning", stellen B en W. De twee andere scenario's acht het college minder wenselijk. In het 'Ruime scenario' wordt ruimte buiten Landscroon gezocht, met name voor parkeerplaatsen. Dat is lastig realiseerbaar omdat er amper ruimte vrij is of komt in de directe nabijheid van Landscroon. De omliggende grondgebruikers willen eerder uitbreiden dan krimpen in ruimtegebruik, zo hebben ze de gemeente verteld. In het 'Nul-scenario' (niets doen) moet fors geïnvesteerd worden om de functie van Landscroon als parkachtig gebied met historische waarde te waarborgen zonder dat daar opbrengsten tegenover staan. B en W: "De huidige status quo zorgt ervoor dat het gebied sterk achteruit gaat."
Daarmee speelt het (gebrek aan) onderhoud dus een rol in de discussie die de gemeenteraad zal voeren over de vraag of een klein crematorium op Landscroon er moet komen of niet. Die discussie wordt op 30 januari voortgezet als de raadscommissie SOB zich over het voorstel buigt.