Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.
Stefan Stasse is elke dag te horen op Radio 2. Vriend Jan is saxofonist Jan Kooper. Volgende week op deze plek: tekstschrijfster Stephanie Prinssen.

De esdoorn

Jan. "Koopercommunicatie, met Jan Kooper."
Stefan: "Jan, je had weer gelijk. Er is er niet eentje omgewaaid. Code rood in Weesp en al die stokoude vermoeide zieke bomen aan de Hoogstraat hebben hun veerkracht bewezen."
Jan: "Juist! Stokoud is het nieuwe 'kan nog jaren mee...'. Ik ga binnenkort wethouder Herman en zijn klankbordgroep een bezoekje brengen. Die esdoorns hebben zelf het antwoord gegeven op de vraag of ze op knakken staan of niet. De esdoorn is niet zomaar een boompje, daar werden vroeger speren van gemaakt! Zo'n boom kan 600 jaar oud worden en wel 35 meter hoog. Onderschat hem niet."
Stefan: " … hem?"
Jan: "Nou, daar heb je een punt. De esdoorn is ook nog eens genderneutraal. Met vrouwelijke, mannelijke en steriele bloemen. Win-winsituatie. En het hout is zeer gewild voor speelgoedmuziekinstrumenten en sportartikelen. De esdoorn is het pronkstuk van elke stad, die laat je zo lang mogelijk staan en dan pas maak je er een honkbalknuppel of een viool van of je gebruikt ze in de oven van het nieuwe kleine crematoriumpje in Weesp."
Stefan: "O ja, er komt misschien een klein crematorium op die mooi vervallen begraafplaats Landscroon achter de vuilstort. Toen ik dat las bekroop mij een heel gezellig gevoel... Kwam vooral door het woordje klein... Klein crematoriumpje."
Jan: "Het is zo'n beetje mijn achtertuin."
Stefan: "Wil jij gecremeerd worden of begraven?"
Jan: "Daar denk ik gemakshalve helemaal niet over na. Vijftig is het nieuwe dertig… En mocht ik vermoeid of ziekig zijn dan wordt er goed voor mij gezorgd. Binnenkort kunnen wij met de BoodschappenPlusBus via de supermarkt door naar een urbanlovertechnofestival in de buurt... en je wordt nog thuisgebracht ook!"
Stefan: "Je hebt gelijk. Ooit waaien we weg. Maar wanneer, daar zijn geen klankbordgroepen voor."
Jan: "Dus jij bent als oudste dj van Nederland genomineerd voor de Gouden Radioring en dat terwijl de NPO een paar maanden geleden nog met je wilde kappen omdat je een soort esdoorn op de Hoogstraat was? Dus uit protest zou heel Weesp en ver daarbuiten nu op jou moeten stemmen door direct het nummer 0909-8855 te bellen. Sms'en kan ook door 'RING 5' naar 9090 te sturen!"
Stefan: "Ah, dank je wel, Koopercommunicatie!"
Jan: "Ik doe het voor het behoud van de esdoorns in het algemeen en die uit Weesp in het bijzonder, hou vol!"
Stefan: "Ja, we houden vol!"