De Kostverlorenflat werd drie jaar geleden gesloopt.
De Kostverlorenflat werd drie jaar geleden gesloopt. Foto: Christian Pfeiffer

Drie appartementencomplexen terug op plek Kostverlorenflat

Er staat heel wat op stapel voor Hogewey. Op de plek van de Kostverlorenflat komen drie nieuwe appartementencomplexen, verderop wordt gerenoveerd.

WEESP Woningcorporatie Ymere hoopt volgend jaar te beginnen met de bouw van drie hoge appartementencomplexen op de plek van de gesloopte Kostverlorenflat. Het plan heeft de corporatie afgelopen week gepresenteerd aan de buurt. Het betreft een deel van een grotere opknapbeurt voor de wijk Hogewey. "We hopen de woningmarkt daar even op te schudden", vertelt regiomanager Chris Pettersson.

Er moet gebouwd worden omdat Hogewey na de sloop van de Kostverlorenflat een gebrek heeft aan sociale huurwoningen voor jongeren en ouderen. "We hebben meerdere gesprekken gevoerd met buurtbewoners. We merken dat vooral de oudere bewoners van Hogewey graag in de wijk blijven wonen, maar hun te groot geworden eengezinswoning graag verlaten voor een gelijkvloers appartement. En aan de andere kant merken we weer de vraag naar die eengezinswoningen. Kortom: met het bouwen van deze appartementen lossen we veel knelpunten op."

De drie appartementencomplexen komen op de plek van de gesloopte Kostverlorenflat. Er komt er één boven het winkelcentrum en twee los van elkaar. De gebouwen zullen volgens Ymere allesbehalve een kolossaal beeld gaan geven. De gebouwen worden dan wel zes etages hoog, maar komen tussen veel groen te staan. "Het zal echt gaan passen tussen de rest van de buurt", stelt Petterson. Enkele buurtbewoners denken daar nog wel anders over. Ze waren erg verheugd dat de Kostverlorenflat met de grond gelijk werd gemaakt en vreesden de terugkeer van hoogbouw. Ook deze geplande zes etages ervaren ze als te hoog. "Aan de andere kant kun je ook zeggen: het wordt een stuk lager dan voorheen. De groep met bezwaren heeft de afgelopen jaren een beetje kunnen wennen aan de leegte en dat snappen we wel. Maar we kunnen ze geruststellen: het wordt heel mooi. Zeker vergeleken met hoe het was. Het wordt heel parkachtig, veel groen en de bezonning van de omgeving zal veel gunstiger zijn dan toen de flat er nog stond. Een groot ander deel van de buurt reageerde juist enthousiast. We hebben de plannen ook voorgelegd aan de gemeente en daar werd ook erg goed gereageerd."

De appartementencomplexen leveren straks ongeveer honderd appartementen op, waarvan er 65 tot 70 verhuurd zullen worden op de sociale markt. Dat betekent dat de huurbedragen zo rond de vijf- of zeshonderd euro zullen gaan liggen, maar dat is nog maar een schatting. Het zal gaan om ruim bemeten appartementen van een totaal grondoppervlak van 60 tot 70 vierkante meter. Er moet nog heel wat gesleuteld worden aan de plannen voordat het echt zover komt, maar als alles volgens plan verloopt start de bouw volgend jaar.

Plataanlaan en Tuinkade

Op steenworp afstand van de oude Kostverlorenflat moet er ook heel wat gebeuren aan de Plataanlaan en de Tuinkade. Voor de Plataanlaan waren er jarenlang plannen om de sterk verouderde huizen te slopen, maar daar stapt Ymere van af. "Het zijn eigenlijk nog hele mooie huizen, maar er moet wel wat aan gedaan worden. We gaan deze dan ook fors renoveren. Dat wil zeggen: los van de uiterlijke renovatie gaan we ook aan de slag om de huizen onder meer te verduurzamen. Ze moeten straks weer helemaal aan de eisen van deze tijd voldoen", vertelt Pettersson. Hetzelfde gaat ongeveer gebeuren met de eengezinswoningen aan de Tuinkade. Daar gaat ook gerenoveerd worden. Dat gebeurt volgend jaar al, de Plataanlaan gaat over twee jaar op de schop. De huizen aan de twee straten blijven sociale huurwoningen.

'We gaan de woningmarkt in wijk Hogewey opschudden'

Kostverlorenstraat
en Kastanjelaan

Aan de Kostverlorenstraat en de Kastanjelaan staan nog sterk verouderde appartementencomplexen. "We hebben gekeken of we de boel nog kunnen renoveren, maar de woningen vertonen te veel gebreken om nog via renovatie aan de huidige eisen te voldoen. Daar is geen beginnen aan. Deze woningen zullen we gaan slopen. We gaan daar binnenkort een nieuwbouwplan voor maken. We denken aan eengezinswoningen, maar mogelijk in de koopsector. We hebben de bewoners daar al van op de hoogte gebracht."

Een schets: de stippellijn geeft de oude flat aan, de witte vlakken zijn de nieuwe gebouwen.