Celliste Julia Tom wil mensen verbinden via muziek.
Celliste Julia Tom wil mensen verbinden via muziek. Foto Mladen Pikulic

Julia Tom brengt Concertgebouw- orkest naar de City

WEESP Julia Tom uit Weesp won in 2016 de Prix de Salon met haar project 'Folk Songs Translated'. Deze prijs stelt de celliste van het Koninklijk Concertgebouworkest in staat haar droom waar te maken: een cd met kamermuziek gebaseerd op volksmuziek uit verschillende culturen. Zondag krijgt Weesp een uniek voorproefje.

"Samen met initiator Louky Schöne verzorg ik de programmering van de maandelijkse zondagochtendconcerten in de City. Nu de cd eraan komt leek het me leuk het koffieconcert weer een keer zelf in te vullen. Aanstaande zondag gaat dat gebeuren."

Volksmuziek is volgens Tom de basis van alle muziekgenres. "Dus ook van klassieke muziek. Rond klassieke muziek hangt soms een elitaire sfeer, maar het is ontstaan uit vermaak en plezier voor de gewone mens. Overal ter wereld klonk - en klinkt - er volksmuziek op straten en pleinen. Door kamermuziek te baseren op volksmuziek uit verschillende culturen hoop ik mensen te verbinden." De rol van muziek als brug tussen culturen is voor Julia een belangrijk thema: "Dat vind ik het allerspannendst. Onze huidige wereld kenmerkt zich meer dan ooit door een veelheid aan culturen. Ik hoop ontzettend dat mensen hun harten voor elkaar en elkaars verhalen blijven openstellen."

Het wordt een heel toegankelijk concert zondag, belooft Tom. "Verstand hebben van klassieke muziek is niet nodig en stilzitten ook niet. Tussen de stukken door vertel ik over het ontstaan van het project en de ideeën erachter. Het wordt heel persoonlijk. En ook heel bijzonder, want ik speel samen met collega's van het Koninklijk Concertgebouworkest, stuk voor stuk topmusici."

Datum: zondag 28 januari, aanvang 11.15 uur. Entree: € 12,50 / Kinderen tot 12 jaar € 5,-. Tickets: wesopa.nl.