De spitsstrook is niet voldoende om de doorstroming op gang te houden.
De spitsstrook is niet voldoende om de doorstroming op gang te houden. Foto: Bob Awick

Eerste stappen richting betere doorstroming op A1 door het Gooi

Bij Weesp en Muiden is de A1 geheel vernieuwd, maar richting 't Gooi zijn er ook maatregelen nodig.

REGIO Om de dagelijkse files op de A1 tussen knooppunt Muiderberg en Eemnes op te lossen, zijn flink wat extra maatregelen nodig, zo staat in het onlangs verschenen onderzoek Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) Oostkant Amsterdam. Opvallendste punt: de A1 verdiept of zelfs helemaal in een tunnel aanleggen.

Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is dat de A1 tussen Muiderberg en Eemnes al druk is en alleen nog maar drukker wordt. Ook het treinverkeer wordt op meerdere trajecten zwaar belast en soms moet een reiziger zo vaak overstappen dat de keuze sneller op de auto valt. En dus zijn maatregelen noodzakelijk, zo blijkt uit het rapport.

Grootschalig

Op korte termijn - deze projecten zijn al in uitvoering of in voorbereiding - wil men slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en het ov aantrekkelijker maken. Ook is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 (verdiepte ligging en/of tunnel) noodzakelijk, schrijft de Regio Gooi en Vechtstreek in een persbericht. Dat kan echter pas op de langere termijn (2040) omdat het gebied, de technologie, de demografie en de economie volop in ontwikkeling zijn.

De prioriteit en de oplossingsrichtingen zijn nu dus vastgesteld. Het geld moet nog komen, net zoals de concrete invulling voor het oplossen van de problemen. Toch is verantwoordelijk wethouder Miriam van Meerten van de gemeente Gooise Meren al erg tevreden met de conclusies uit het rapport.
"Het hele project wordt nu breed bekeken. Zowel op het gebied van economie als op het gebied van landschap als op bereikbaarheid. De conclusie is dat alleen de aanpak van de A1 niet zinvol is. Er moeten altijd aanvullende maatregelen worden genomen. Denk daarbij aan verbreding van de A27, het aanpakken van ov-fietsverbindingen en het spoor. Dat is voor ons hier in Gooise Meren een grote winst. Er is nu echt gezegd dat de A1 niet verbreed kan worden en dus ondergronds moet komen. Dat vinden wij ook de mooiste oplossing. En als de A1 wordt ondertunneld, wordt dus ook gekeken naar oplossingen voor het spoor. Wij zijn ontzettend blij dat de neuzen nu dezelfde kant op staan. Het betreft een miljardenproject, er is geen goedkope oplossing mogelijk. Maar alle betrokken partijen zien nu dat er een oplossing moet komen."

Natuurorganisaties

Wethouder: 'Ook ov-fietsverbindingen en het spoor aanpakken'

Aan het zogenoemde MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam werkten vele betrokken partijen samen. Denk aan de Economic Board Gooi en Vechtstreek, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en de Fietsersbond. Claudia van Holsteijn van Natuurmonumenten laat namens de verschillende natuur- en milieuorganisaties weten minder blij te zijn met de plannen. "Zaken als natuur en landschap en ook gezondheid en luchtkwaliteit moeten leidend zijn bij nieuwe verkeersplannen. Dat is in het MIRT-onderzoek allerminst het geval", zo meent ze. Ze zegt te vrezen dat de optie voor een verdubbeling van de N201 en een nieuwe weg over de Hoorneboegse heide bij Hilversum door kan gaan. Verder vertelt ze dat met de inbreng van de natuurorganisaties tijdens het onderzoek niets is gedaan. Voor haar genoeg reden om de zaak de komende tijd kritisch te volgen en burgers hierop te attenderen.

Uitwerking

De uitwerking van de plannen is niet een-twee-drie klaar. Maar betrokken instanties verwachten dat er dit jaar meer duidelijkheid komt over de financiering en uitvoering van de maatregelen uit het pakket. De maatregelen die worden afgewogen in het toekomstbeeld ov vallen daar echter niet onder.