Yvonne Witter gaat de challenge aan voor de Vastenactie.
Yvonne Witter gaat de challenge aan voor de Vastenactie. Foto: Claudia Kamergorodski

Veertig dagen op rij in gesprek met iemand van 100

WEESP 40 dagen lang iedere dag een blog met het verhaal van een 100-jarige. Dat is de challenge die Yvonne Witter aangaat voor de Vastenactie.

door Ingrid Voet

De Weespse komt door haar werk bij het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen en Zorg veel in contact met ouderen. "Ik liep al heel lang met het idee om mensen van honderd jaar en ouder te vragen naar hun levensverhalen", vertelt Yvonne. "De mooie dingen, maar ook de teleurstellingen en het verlies en hoe zij daarmee omgaan. En niet alleen naar het verleden, maar ook naar hun visie op het heden en de toekomst. Als inspiratie voor anderen en mijzelf." Dit idee stuurde ze in naar de Vastenactie, die ieder jaar in de vastentijd - tussen carnaval en Pasen - een actie houdt voor een goed doel. Dit jaar is dat een 40 dagenchallenge voor hiv/aids-slachtoffers in Zambia. Yvonnes ambitieuze plan is om 40 honderdplussers te interviewen en de verhalen -anoniem - op te tekenen in een dagelijkse blog in de vastentijd. "Pas een week of twee geleden hoorde ik dat mijn plan is geselecteerd, dus nu ben ik hard op zoek naar meer kandidaten. Ik heb al 14 mensen bereid gevonden om mee te werken. Natuurlijk hoop ik dat ik ook in Weesp met honderdplussers kan praten."

Om de Vastenactie te steunen doneert Yvonne zelf een bedrag per verhaal en zij hoopt dat ook haar lezers dat zullen doen. "Als mensen een verhaal met plezier hebben gelezen of er inspiratie uit opdoen, kunnen ze met een knop eronder geld doneren." Het doel van de Vastenactie sluit volgens Yvonne goed aan bij haar challenge. "In Zambia spelen opa's en oma's een enorm belangrijke rol in de opvoeding van kleinkinderen. Door de hiv-epidemie is de middengeneratie grotendeels weggevallen."

De eerste twee gesprekken met eeuwelingen zijn net achter de rug. Niet alleen over het verleden, ook over het heden. "De dame die ik sprak moest bijvoorbeeld niets hebben van computers en internet en vond het een verarming van de communicatie tussen mensen. Maar de meneer gebruikte tot een jaar geleden nog Skype om met zijn kleindochter in China te kunnen praten." Tips voor mensen die hun respectabele leeftijd nog (lang) niet bereikt hebben, hadden ze ook. " 'Leef bij de dag', zei de mevrouw. En de meneer adviseerde om positief te blijven en vooral niet te klagen."

De blogs zijn in de vastentijd te lezen op www.ned7.nl. Yvonne zoekt nog honderdplussers. Aanmelden: y.witter@kcwz.nl.

'De gesprekken gaan over het verleden, maar ook over de toekomst'