Gerard van Amstel voor 'zijn' Firma Vocaal, tijdens het Weesp Korenfestival.
Gerard van Amstel voor 'zijn' Firma Vocaal, tijdens het Weesp Korenfestival. Foto: Ewald van Vlijmen

Het is tijd om het
stokje door te geven

Weesp Wie Firma Vocaal zegt, zegt Gerard van Amstel. Maar na de volgende voorstelling gaat het koor verder met een nieuwe dirigent. Gerard van Amstel, die het koor samen met zijn partner Annet Moleveld in 2006 oprichtte, vindt het mooi geweest: het is tijd om het stokje door te geven.

door Ingrid Voet

'Achter de Horizon' is de titel van de voorstelling die Firma Vocaal in maart op de bühne brengt in het gebouw van De Adelaar. "Dat vonden we wel toepasselijk", zegt Van Amstel met een knipoog. "Maar het is ook een nummer dat we in de voorstelling zingen, uit de musical 'Op hoop van zegen'."

Twaalf jaar was hij de artistiek leider en dirigent van Firma Vocaal, dat al snel uitgroeide tot een begrip in Weesp en daarbuiten. "Het was een heel mooie, bijzondere tijd. Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Het tienjarig bestaan van het koor hebben we gevierd met een eigen musical. Dat kan ik recht uit het hart zeggen. Op een gegeven moment is het, na twaalf jaar, mooi geweest. Dan gaat het kriebelen bij mij en wil ik weer wat meer tijd voor andere zaken. Dat is ook heel gezond voor een koor. En dus is het tijd om de leiding van het koor over te dragen aan iemand anders." Het koor ging eind vorig jaar vast op zoek naar een nieuwe dirigent. Van Amstel bemoeit zich daar niet mee. "We dragen het koor over en zij gaan dus ook over hun nieuwe dirigent. Lastig om het uit handen te geven vind ik het niet. Ik hoop van ganser harte dat het koor goed kan doorgaan."

Tijd voor andere zaken, welke dan? "Dat weet ik nog niet zo goed. Ik ben gewoon in dienst van een uitgeverij waarvoor ik liedjes en musicals, meest voor kinderen en scholen, componeer, arrangeer en produceer en opneem met koortjes. Daar heb ik mijn handen aan vol. In mijn vrije tijd maak ik arrangementen voor koren. Daarnaast leid ik twee projectkoren: vocal group Noon (12 dames) en vocal group Midnight met (bijna) 12 heren. Dat blijf ik doen." Maar de komende weken werkt Van Amstel met Firma Vocaal nog hard aan 'Achter de Horizon'. Op het programma staan favoriete nummers van het koor en hemzelf uit het repertoire van Firma Vocaal. "Het zullen nummers zijn die we al een tijdje niet hebben laten horen. En aan het slot doen we een aantal Disneysongs." En dan is het hoofdstuk Firma Vocaal afgesloten voor Van Amstel en Moleveld. "Eind maart hebben we de allerlaatste repetitie en per 1 april dragen we het koor over. Nee, dat is geen grap, we vonden het wel een mooie datum."

In 2014 kreeg Gerard van Amstel de Weesper Erespeld.