Kor Bonte is een van de vier slachtoffers waarover een korte documentaire wordt gemaakt.
Kor Bonte is een van de vier slachtoffers waarover een korte documentaire wordt gemaakt. Foto: collectie Dick van Zomeren

De verhalen van vier Weesper oorlogsslachtoffers worden verfilmd

Een film met daarin de portretten van vier Weesper oorlogsslachtoffers moet de verhalen ook voor nieuwe generaties levend houden.

WEESP De Stichting Nationale Herdenkingen Weesp (SNHW) wil naast de uitbreiding van het oorlogsmonument met een naamplaat, een documentaire laten maken over vier oorlogsslachtoffers uit Weesp: 'Een naam op het oorlogsmonument. Slachtoffers komen tot leven'.

Het is de bedoeling dat filmmaker Hans Quatfass in korte documentaires het verhaal van deze vier mensen in beeld brengt. Jan van Gent was kolenboer in Weesp. Hij stierf bij de Cuneraweg in Veenendaal toen hij na de slag om de Grebbelinie de terugtrekking van een aantal bataljons Nederlandse soldaten moest dekken. Albert Bakker nam deel aan een sabotageactie bij de spoorwegovergang op de Keverdijk. Hij kon niet snel genoeg wegkomen op de fiets en werd na een gewelddadig verhoor op een boerenerf aan het begin van de Dammerweg gefusilleerd. Kor Bonte dook onder nadat hij terugkeerde uit Duitsland waar hij als dwangarbeider werkte. In Amsterdam raakte hij betrokken bij het verzet. Hij werd, samen met 28 anderen, als represaille gefusilleerd. Emma Wonder-Menko was de eigenaresse van het chique modemagazijn Wonder Menko aan de Nieuwstraat. Zij en haar gezin werden via Westerbork naar Sobibor gedeporteerd, waar ze op 2 april 1943 direct na aankomst in de gaskamer stierven.

Bijdragen

Als het allemaal lukt zal de film op 4 mei na de dodenherdenking in de Grote Kerk voor het eerst te zien zijn. De verhalen zijn gekozen, de ideeën zijn uitgewerkt en ongeveer de helft van het benodigde budget is binnen na toezeggingen van de gemeente Weesp en verschillende fondsen. Voor de resterende 9.000 euro doet de SNHW een beroep op Weesper ondernemers en particulieren. Want de herinnering levend houden is van groot belang, vindt de stichting. "Dit is een belangrijke film om te maken; zo blijven deze slachtoffers ook voortbestaan in de herinnering van een nieuwe generatie", aldus Sjoerd Huisingh van de SNHW. "Iedereen kan bijdragen en dat mag zeker ook met kleinere bedragen. De eerste spontane bijdrage is al binnen en ik kan me voorstellen dat meer Weespers dat wel willen doen."

De film zal na de eerste vertoning gratis beschikbaar zijn. Voor scholen bijvoorbeeld en bij herdenkingen. De verhalen moeten zowel jonge als oudere mensen aanspreken. "In Weesp willen we de film gaan tonen bij het Dachau Project op het Casparus College en bij de Kinderherdenking", aldus Huisingh.

Informatie is te vinden op snhw.nl of via Max Boeckhorst, tel: 06-54611377.

'Een naam op het monument, slachtoffers komen tot leven'
De winkel van Emma Wonder-Menko