In de escaperoom 'De Toneelmeester' gaat het er mysterieus aan toe.
In de escaperoom 'De Toneelmeester' gaat het er mysterieus aan toe. Foto's: Daniëlle Meyer

Logisch nadenken in een kamer waarin niks logisch lijkt

Morgen gaat de eerste kamer van Escaperoom Weesp open voor publiek. WeesperNieuws mocht 'm vorige week testen.

WEESP Escaperoom Weesp is... pittig. Maar vooral heel leuk én spannend. Veel meer kunnen we je eigenlijk niet vertellen.

Als we hier te veel gaan verklappen is de lol voor wie dit ontsnappingsspel nog gaat spelen eraf. Toch kunnen we nog wel iets meer over kwijt. Zonder spoilers (beloofd!).

'De Toneelmeester'

Het is de bedoeling dat je in een team van minimaal drie en maximaal zes personen binnen exact 60 minuten het mysterie van 'De Toneelmeester' weet op te lossen. Het spel speelt zich af in een vervallen theater dat leegstaat sinds de hoofdrolspeelster van de laatste voorstelling 'Macbeth' op tragische wijze om het leven is gekomen. Dat is alles wat je weet als de deur achter je in het slot valt.

Vanaf dat moment begint er een race tegen de klok. Welke voorwerpen in de kamers bevatten aanwijzingen of zijn onderdeel van een puzzel? Je moet cryptische instructies interpreteren, puzzels oplossen, codes kraken en vooral logisch nadenken in ruimtes waarin niks logisch lijkt. Als een opdracht eindelijk is gelukt, levert dat euforie op. Maar niet voor lang, want achter de volgende deur wacht een nog lastiger opdracht. Vanuit de controlroom kijken de spelleiders via beeldschermen geamuseerd mee. Ze zien de spelers worstelen, juichen, schrikken en zichzelf voor het hoofd slaan. Voor wie het echt niet meer trekt (mensen met claustrofobie bijvoorbeeld) is er een rode knop. Teams die volledig vastlopen kunnen via een walkietalkie om een hint vragen.

Toen wij uiteindelijk stijf van de adrenaline naar buiten rolden, hadden we nog 2 minuten en 4 seconden over. Beste een knappe prestatie, vond directeur Daniëlle Meyer. Ze noemt zichzelf escaperoomverslaafde: "Na mijn eerste keer was ik verkocht. Ik heb er inmiddels zo'n dertig gespeeld. Dan krijg je er een soort van handigheid in, maar het blijft spannend en leuk." Toen ze met haar theaterschool naar de Flevolaan verhuisde en flink wat ruimte overhad, besloot ze zelf een escaperoom op te zetten. "Het was ontzettend gaaf om alles uit te denken. Misschien nog wel leuker dan het spel zelf spelen. En als ik de reacties van de testteams zie en hoor, durf ik wel te zeggen dat we hier iets moois hebben neergezet. Dat komt ook omdat wij het spel combineren met theater. De escaperooms schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond, maar de combi met theater zie je niet vaak. Dat maakt het echt een totaalbeleving."

'Puzzels oplossen, codes kraken en vooral logisch nadenken'

www.escaperoomweesp.com

Het verhaal speelt zich backstage af.