Begraafplaats Landscroon en de tand des tijds.
Begraafplaats Landscroon en de tand des tijds. Foto: Christian Pfeiffer

'Geef Landscroon haar allure terug'

Een selectie van de reacties die we deze week ontvingen op het nieuws in Weesp.

Landscroon

Het WeesperNieuws kopt: 'De fraaie en historische begraafplaats Landscroon verkeert in een slechte staat en kan gevaar opleveren voor bezoekers'. Hoe zal dat toch komen? De bomen worden gewurgd door de soms armdikke klimop die bladhoudend is. De aangrenzende rotonde is gevaarlijker dan een wandeling te maken onder de statige bomen. De watersingel met de mooie vijver met houten brug is al opgeofferd aan parkeerplaatsen. Er is een laan met cipressen op het kerkhof geweest en godzijdank zijn de bij de grond afgezaagde beukenhagen weer uitgelopen. Als kind zwierf ik hier al rond en op zondagmiddag. We wonen in een groeigemeente en de parken en het groen moeten dan ook meegroeien. Daar ligt de kans voor Landscroon. Groen om in te kunnen vertoeven is rustgevend en belangrijk in de buurt van de woonomgeving. Belangrijker dan een sporadisch bezoek aan een crematorium op loopafstand. Sinds wanneer moet je bouwen in een park om het park te kunnen onderhouden? Als het goed is wordt er geld gereserveerd voor onderhoud. Jac. Thijsse, redder van het Naardermeer, schrijft eind 19e eeuw in het Verkade-album: "Intussen kan ik al roeiend toch nog wel in het voorbij varen het park plaatje 141 van Weesp opnemen dat tegelijk begraafplaats is en in de hoge iepen nestelde destijds een reigerkolonie. Ook waren daar mooie hoekjes waar in 't voorjaar helmbloemen bloeien en zelfs aronskelken; een vast bewijs dat het daar heel oud bosch is." Weesp is in het bezit van twee monumenten: het kerkhof met monumentale en de net zo belangrijke eenvoudige graven uit 1800 en een monumentaal park ooit onder architectuur aangelegd, waar je trots op behoort te zijn. Zelfs in de oorlog zijn de bomen hier blijven staan, uit respect, ondanks de kou! Is Landscroon eigenlijk wel opgenomen als gemeentelijk monument? Ook mooi om Landscroon op te nemen in de uitgebreidere stadswandelingen van de Historische Kring. En als levend monument voor Museum Weesp. Geef Landscroon haar allure terug of is Weesp echt zo noodlijdend. Persoonlijk wil ik op een statig Landscroon bij mijn ouders begraven worden.
Gerrit Portengen

Laurentiuskerk

Gefrustreerd las ik in het WeesperNieuws over de bezwaren van de buurtbewoners van de Laurentiuskerk. Verbazend hoe deze buurtbewoners voorbijgaan aan het plezier van andere Weespers. Staan deze buurtbewoners er bij stil dat mensen die graag willen sporten en uitkijken naar een nieuw onderkomen hun sportplezier wordt ontnomen? Het gaat hierbij onder meer om YogaToday, dat met groepen leerlingen dringend op zoek is naar extra lesruimte en daar nu mogelijk heel lang op moet wachten.
Netty Rengelink

Geluidswal

Van de geluidswal langs de N236 wordt de groenvoorziening gesnoeid. Nou ja snoeien: afhakken en verpulveren om meer ruimte voor groei en tegen verzakking. Iets wat ik niet begrijp. De wal is ruim een meter ingeklonken, dus de geluidsoverlast van het verkeer is erger geworden. De laatste rapporten geven dat ook aan. Weghalen van struiken en snoeien van bomen geeft nog meer geluidsoverlast. Als burger je verhaal doen bij de diverse instanties om samen tot een oplossing te komen, daar wordt echter geen gehoor aan gegeven. Jammer.
Jos Raaijmakers

'Verbazend hoe zij voorbijgaan aan het plezier van anderen'